Ultravioletele joaca, deopotriva, un rol benefic si unul nociv. Doza in care sunt aplicate si timpul de expunere tin de talentul fiecaruia de a-si pune pielea la adapost.
Baile de soare si activitatile in aer liber reprezinta o moda estivala a ultimelor cinci – sase decenii. Asa-numitul „bronz sanatos” nu este decat o reactie de aparare a epidermei, afectate pana la distrugere, de radiatiile ultraviolete. Asta nu inseamna sa renuntam la litoral si la stranduri, ci doar sa recurgem la o protectie adecvata pielii fiecaruia. Astazi, locul umbrelutelor cochete dar incomode pe care le purtau bunicile noastre pe vremuri a fost luat de produse speciale care contin filtre solare. Medicii recomanda utilizarea acestora tot timpul anului, indiferent de tipul de piele, deoarece nici chiar persoanele cu ten inchis nu sunt imune la efectele negative ale radiatiilor ultraviolete.
Recomandarile sunt secondate indeaproape de avertismente: orice produs aplicat pe piele poate fi nociv pentru cei alergici la anumite substante. O dermita de contact are nevoie pentru instalare de cel putin 48 de ore. Testarea se face relativ simplu: se aplica putina crema pe antebrat si se acopera cu un plasture timp de 48 de ore. Daca locul se inroseste, inseamna ca produsul respectiv trebuie evitat.
Unele voci sustin ca frecventarea cabinetelor de bronzare artificiala, care utilizeaza lampi cu raze ultraviolete, determina aparitia cancerului de piele. „Afirmatia este discutabila”, ne spune dr. Alin Tatu, medic rezident cu specializarea dermatologie-venerologie la spitalul N. Gh. Lupu din Bucuresti.
„Ultravioletele cancerigene sunt cele de tipul B si C. Din cate stiu, cabinetele de cosmetica lucreaza cu cele de tip A, care sunt benefice, cu conditia sa se administreze in doze mici si la intervale mari de timp. Altfel, pot provoca o imunosupresie generala”.
Anumite medicamente si boli nu tolereaza soarele. Conform sursei citate anterior, persoanele care sufera de lupus sau rozacee, precum si cele care urmeaza un tratament cu Griseofulin, Tetraciclina sau Furosemid, trebuie sa evite plaja. In schimb, expunerea la soare este benefica in cazul rahitismului sau chiar al unor afectiuni dermatologice, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopica sau eczemele cronice.
Baile de soare trebuie administrate cu lingurita
24 iunie 1999, 12:00
Ultima modificare în 24 iunie 1999, 15:00
Ultravioletele joaca, deopotriva, un rol benefic si unul nociv. Doza in care sunt aplicate si timpul de expunere tin de talentul fiecaruia de a-si pune pielea la adapost.Baile de soare si activitatile in aer liber reprezinta o moda estivala a ultimelor cinci - sase decenii. Asa-numitul "bronz sanatos" nu este decat o reactie de aparare a epidermei, afectate pana la distrugere, de radiatiile ultraviolete. Asta nu inseamna sa renuntam la litoral si la stranduri, ci doar sa recurgem la o protectie
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- La jocurile de noroc, fiscul a tras bilete necastigatoare
- Fuziunea cu Alprom sperie actionarii de la Alro
- Noua frontiera
- La ruleta saracului s-au jucat anul trecut 65.000 kilometri de cartoane de bingo
- Muzica pe calculator ameninta inregistrarile clasice
- Alegerea traseului profesional in ultima parte a carierei se poate complica
- Canalele de discutii on-line iau locul agentiilor matrimoniale
- Dizolvarea firmelor arunca bugetul intr-o gaura neagra
- FMI e chemat arbitru in disputa Guvern-Akmaya
- Primaria construieste blocuri pe pamantul altora