Corticosteroizii sunt medicamente sintetice cu o structură similară hormonilor produși în mod natural de către glandele suprarenale. Pot fi un instrument util pentru tratarea inflamației și a oricărei afecțiuni care are ca rezultat inflamații semnificative la nivelul ochiului.

Avertisment teribil al unui medic

Medicul oftalmolog Amanda Salter spune că picăturile corticosteroide sunt prescrise în mod obișnuit după o intervenție chirurgicală la ochi, cum ar fi chirurgia cataractei sau chirurgia retinei.

De asemenea, pot fi prescrise și pentru diferite afecțiuni, inclusiv „afecțiuni autoimune și inflamatorii, cum ar fi uveita, inflamația de la mijlocul ochiului, asociată cu artrita reumatoidă și lupus, precum și alergiile.

Medicamentul care face rău

Utilizarea îndelungată a picăturilor de ochi cu steroizi poate fi riscantă. Astfel, deși picăturile de ochi cu steroizi reprezintă o „terapie vitală de primă linie în tratamentul multor afecțiuni oculare datorită capacității lor puternice și rapide de a controla inflamația”, acestea prezintă riscul unor „efecte secundare considerabile, care pot apărea încă din prima săptămână. Salter spune că ar trebui luată în considerare utilizarea corticosteroizilor mai mult de o săptămână, doar dacă sunteți „sub îndrumarea și supravegherea medicului oftalmolog”.

Un tip de picături oftalmice cu steroizi, numite picături oftalmice de prednisolon, „sunt menite să fie utilizate doar pentru o perioadă scurtă de timp”, explică experții. De aceea, oamenii nu trebuie să le folosească mai mult de o săptămână.

„Picăturile pentru care ameliorează înroșirea ochilor, cum ar fi Visine, pot duce de asemenea la roșeață, umflare și disconfort„în caz de utilizare excesivă ”, avertizează medicul oftalmolog.

Utilizarea îndelungată a corticosteroizilor, spune Salter, poate duce la un „risc crescut de formare progresivă a cataractei, la creșterea presiunii oculare și chiar la glaucom.