Nu e ca și cum ai strânge un copac în brațe

Într-un interviu pentru CNBC, cunoscutul biolog marin vorbește despre modul în care schimbările climatice afectează nu doar oamenii, ci și flora și fauna. Sylvia Earle spune că este dezamăgită de modul în care a decurs summitul climatic COP27 din Egipt și de concluziile din documentul final.

„Începând de la jumătatea secolului trecut, omenirea a accelerat acțiunile de distrugere a naturii. Toate țările trebuie să conștientizeze că trebuie să protejeze natura. Și nu e ca și cum ai strânge un copac în brațe”, spune ea.

Trebuie să înțelegem modul în care oceanele schimbă chimia Planetei

Biologul marin susține că omenirea nu mai poate nega realitatea, și-anume că ”Pământul are probleme serioase”. „Trebuie să înțelegem modul în care oceanele schimbă chimia Planetei, dar și cât de mult afectează schimbările climatice oceanele și tot ce trăiește în ele”, adaugă ea. Sylvia Earle susține că, dacă oamenii vor să schimbe ceva, trebuie să privească oceanele cu alți ochi și să-și schimbe atitudinea.

În timpul scufundărilor pe care le face și acum, la cei peste 80 de ani, în adâncul oceanelor, Earle pune adesea întrebări ființelor marine care trec pe lângă ea: „Cine ești? De unde ai venit? Cum îți petreci zilele și nopțile? Cum e să fii pește?”. Ea speră că explorările marine pe care le face vor ajuta oamenii să înțeleagă mai bine valoarea vieții sub apă și să-i convingă să înceapă să o trateze diferit.

Măsurăm fauna oceanică la tonă

„Măsurăm fauna oceanică la tonă, nici măcar nu le acordăm demnitatea de a le considera creaturi vii”, adaugă ea. Earle a fost martoră la dragarea și distrugerea plajelor pentru a face loc proprietăților pe malul apei. De asemenea, a văzut efectele scurgerii de petrol provocate de Deepwater Horizon în 2010, când 168 de milioane de galoane de petrol s-au scurs în Golful Mexic. Mai mult, spune ea cu amărăciune, focile- călugăr din Caraibe, care puteau fi văzute cândva tolănindu-se pe plajele din Florida, acum au dispărut.

COP27, conferinţa anuală a ONU dedicată climei, s-a încheiat, la Sharm el-Sheikh, în Egipt, după negocieri lungi şi dificile, odată cu adoptarea unui text foarte disputat cu privire la ajutorul pentru ţările sărace afectate de schimbările climatice, dar fără noi ambiţii în ce priveşte reducerea gazelor cu efect de seră.