MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Norvegiei că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile norvegiene, până duminică, la ora 13:00, a fost emis un cod galben de incendii locale pentru zonele libere de zăpadă din zona Tromso-Nordland.

Avertismentul a fost lansat deoare vegetaţia se poate aprinde cu uşurinţă, incendiile ar putea afecta suprafeţe întinse de pădure.

Au fost anunțate și coduri galbene de inundații

De asemenea, autorităţile norvegiene au anunţat coduri de inundaţii, după cum urmează:

  • cod galben pentru râul Akerselva – zona Oslo;
  • cod portocaliu pentru râurile Vansjo/ Mossevassdraget – zona Viken şi Halden – regiunea Halden

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet www.yr.no, www.varsom.no/en/, oslo.mae.ro, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Persoanele dispărute în urma alunecării de teren din Norvegia

Suedia a trimis o echipă de salvatori pentru a ajuta Norvegia în urma unui dezastru de proporții. Cu doar o zi înainte de Revelion mai mulți oameni a fost evacuați din case, unele dintre ele fiind distruse. Toată situația dramatică a fost cauzată de o alunecare de teren masivă în Norvegia.

Așadar, autorităţile din Norvegia încearcă să dea de urma celor 12 persoane dispărute după masiva alunecare de teren. Printre dispăruți se află și copii, a transmis poliția. Totuși, operațiunea de salvare a devenit tot mai dificilă din cauza ninsorii.

Coordonatorul echipei de salvare Roger Pettersen încearcă să dea de urma dispăruților cu ajutorul unui dispozitiv de captare a undelor emise de telefoanele mobile ale celor dispăruţi. El le-a transmis rudelor să aibă încredere în autorităţi şi să nu sune pe aceste mobile pentru a nu le consuma bateria, potrivit norwaytoday.info.

O echipă suedeză de criză a fost trimisă la Gjerdrum pentru a ajuta la căutarea persoanelor dispărute în zonă, relatează ziarul Aftonbladet.