”Indiferent de rezultatul alegerilor, numai America şi Europa acţionând împreună pot menţine Occidentul puternic în faţa exerciţiului evident de forţă al Rusiei şi ambiţiilor chineze de supremaţie globală”, a subliniat Kramp-Karrenbauer într-o declaraţie acordată agenţiei RND, citată de DPA.

Valorile libertății trebuie apărate

”Trebuie să apărăm valorile libertăţii la care America a contribuit istoric în Germania mai mult decât oricine altcineva”, a continuat ea, remarcând de asemenea că Germania rămâne dependentă faţă de protecţia strategică oferită de SUA”. Dar, ”în acelaşi timp, Germania şi Europa vor trebui să devină mai active ca garanţi ai ordinii occidentale”, consideră Kramp-Karrenbauer.

Vorbind despre rolul jucat de preşedintele Donald Trump, perceput în Germania drept un lider profund divizator, ea a apreciat că, deşi obedienţa fără critici nu este o cale bună de urmat, opoziţia automată faţă de o imagine distorsionată este de asemenea greşită.

Se dorește un nou început în parteneriatul transatlantic

Cu o săptămână în urmă, ministrul german de externe Heiko Maas a pledat, într-un editorial publicat de cotidianul Die Welt, pentru un ”nou început” în parteneriatul transatlantic după alegerile din SUA, indiferent cine va câştiga acest scrutin, precizând că Berlinul va face propuneri în acest sens către Washington ”pentru a contribui la o agendă transatlantică nouă”.

Germania şi Franţa trebuie să conştientizeze faptul că SUA ar putea deveni mai puţin angajate în afacerile globale, astfel că este nevoie de un nou început, în caz contrar cei care vor profita de divergenţele dintre SUA şi Europa sunt la Beijing şi Moscova, a explicat Maas.

O nouă înțelegere

Potrivit şefului diplomaţiei germane, este nevoie de o înţelegere nouă şi comună a ”regulilor jocului” la nivel global, după ce în ultimii ani mai multe părţi le-au încălcat, cum ar fi o politică de sancţiuni coordonată şi o poziţie comună faţă de China şi în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) sau o acţiune coordonată în Balcanii Occidentali.

El a enunţat şi un obiectiv al ”suveranităţii europene”, prin care europenii să poată gestiona crizele, însă din punctul său de vedere aceasta nu înseamnă o îndepărtare de la parteneriatul transatlantic, ci dimpotrivă. ”În viitor, Europa poate rămâne un partener atractiv pentru SUA numai dacă face un efort credibil de a-şi proteja în mod independent propriile interese de securitate”, consideră Heiko Maas.