UPDATE. Conform unui comunicat al CERT-RO, textul mesajului specifică faptul că destinatarul ar trebui să se prezinte la un sediu al Poliţiei din Bucureşti, la o anumită dată şi oră, eventual împreună cu avocatul. Nu se oferă un motiv anume.

„Din moment ce informaţiile nu sunt clare în textul furnizat, un utilizator ar putea acţiona impulsiv (din teamă sau curiozitate) şi ar putea accesa fişierul ataşat acestui mesaj, pentru a afla mai multe date concrete despre pretextul invitaţiei. Ataşamentul este de tip .pdf şi odată accesat ar putea infecta dispozitivul victimei cu malware. Mai mult, textul respectiv pare unul tradus cu instrumente disponibile online de traducere automată, este unul pe alocuri incorect gramatical şi neadaptat limbii române. În plus, semnătura din e-mail nu corespunde deloc expeditorului în numele căruia este trimisă această ‘invitaţie'”, menţionează specialiştii CERT-RO.

Echipa CERT-RO îndeamnă „la răbdare şi vigilenţă” în această perioadă a restricţiilor, una în care activitatea zilnică a migrat puternic spre zona online. Pentru a evita o posibilă infectare cu malware trebuie: să fie verificată întotdeauna sursa mesajului; să fie evitată accesarea de url-uri sau ataşamente din surse necunoscute; atenţie la calitatea textului furnizat, precum eventuale greşeli de redactare, gramaticale sau de exprimare; atunci când utilizatorii nu sunt siguri de veridicitatea mesajului, să valideze telefonic transmiterea lui; să fie folosită o soluţie de securitate (antivirus) actualizată; să se facă back-up regulat şi să fie aplicate update-urile de securitate imediat cum acestea devin disponibile.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Poliţia Română a lansat avertismentul: „NU DESCHIDEȚI ASTFEL DE E-MAILURI!

Ele nu sunt trimise de #PolițiaRomână și sunt false!”.

Acest tip de mesaje conţin invitaţii la sediul poliţiei pentru aşa-zise anchete în curs de desfăşurare.

NU DESCHIDEȚI ASTFEL DE E-MAILURI!Ele nu sunt trimise de #PolițiaRomână și sunt false!Polițiștii au demarat…

Posted by Politia Romana on Monday, 6 April 2020