Avertisment ANM! Miercuri, cea mai călduroasă zi. Termometrele vor ajunge la 40 de grade Celsius

Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit la Antena 3 despre ziua de miercuri. Potrivit acesteia, vom avea parte de un val de căldură și de disconfort termic accentuat.

Mai mult decât atât, miercuri, temperaturile pot ajunge până la 40 de grade Celsius. În ceea ce privește minimele pe parcursul nopții, acestea nu vor coborî mai jos de 22 de grade Celsius.

„Confirmăm valul de căldură din această perioadă şi disconfortul termic accentuat prin alerta emisă azi, anume codul portocaliu pentru cele cinci judeţe din partea de vest a ţării, acolo unde temperaturile azi şi mâine se pot situa între 37 şi 39 grade. Minimele pe parcursul nopţilor vor fi de nopţi tropicale, nu vor coborî sub 22 de grade Celsius. Deja înregistrăm la ora asta 36 grade la 8 staţii meteo din partea de vest, sud-vest a ţării. Temperatura este însă mai ridicată, 39-40 de grade Celsius, iar indicele temperatură umezeală a depăşit pragul critic”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Cea mai călduroasă zi de până acum

Elena Mateescu a declarat că ziua de miercuri va fi cea mai călduroasă de până acum. Aceasta a spus că în funcție de analiza care va fi efectuată mâine se va emite sau nu un cod roșu de caniculă.

”La 39 de grade, vom resimţi cu mult mai mult. E posibil să consemnăm diferenţe de 7-8 grade, posibil şi mai mari, de 10 grade Celsius chiar. Mâine, miercuri, putem confirma că va fi cea mai călduroasă zi de până în prezent. Ne aşteptăm la valori de 39 de grade Celsius în vestul ţării, izolat chiar 40 de grade Celsius. Vom face analiza mâine, şi dacă ne apropiem de cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14 iulie, cu siguranţă nu trebuie să excludem un posibil cod roșu. În acest moment, analiza arată această situaţie, dar mâine vom reanaliza şi vom reactualiza prognoza”, a punctat Elena Mateescu.

Sursă foto: Dreamstime