Ziua Națională a gastronomiei, celebrată și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare

Președintele Nicușor Dan a semnat vineri, pe 6 iunie, promulgarea Legii care completează articolul 3 din Legea nr. 79/2019, referitoare la instituirea Zilei naționale a gastronomiei și vinului românesc. Noua prevedere stipulează că această zi poate fi celebrată și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente și programe dedicate diplomației publice și culturale.

Proiectul de lege inițiat de liberalii Alexe Florin-Alexandru, Băcanu Cristian-Tudor, Ciofu Cătălina, Dumitru Florian Emil, Giugea Nicolae și Hărătău Elena vizează completarea articolului 3 din Legea nr. 79/2019 prin adăugarea unui nou alineat (alin. 3). Scopul acestei modificări este promovarea vinului românesc ca o tradiție și o expresie a identității naționale, demnă de recunoaștere pe plan internațional. Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților la data de 7 mai.

Legea în vigoare stabilește că Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi celebrată de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de alte instituții ale statului, dar și de persoane fizice sau juridice, prin organizarea și participarea la programe și evenimente cu caracter social sau științific, având ca scop aprecierea și promovarea tradițiilor și produselor românești autentice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot susține aceste inițiative prin sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii, în limita sumelor aprobate.

Vinul românesc, redefinit în lege

Totodată, legea definește vinul românesc ca fiind „vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României”.

Actul normativ promulgat vineri prevede că Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi celebrată și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente și programe de diplomație publică și culturală, cu caracter social, economic sau științific.

Scopul acestora este de a evidenția specificul gastronomiei și vinului românesc, promovând astfel imaginea României în străinătate, precum și industria viticolă, turismul și dezvoltarea regională din țară.

”Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi marcată și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României prin organizarea de evenimente și programe de diplomație publică și culturală, cu caracter social, economic sau științific, care pun în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc, pentru promovarea imaginii României în lume, a industriei viticole, turismului și dezvoltării regionale din țara noastră”, se arată în actul normativ.