Din cauza vântului puternic, turbinele eoliene au început să se oprească, ceea ce a generat un deficit de 1700 MW în sistemul energetic, conform Ministerului Energiei. Cu toate acestea, oficialii asigură că situația este sub control și că nu există probleme majore.

În urma avertizărilor meteorologice pentru zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare. Condițiile meteorologice dificile, cu vânturi cu viteze între 75-80 km/h și chiar până la 100 km/h în rafale, afectează în special zona de sud-est a României, unde există capacități importante de producție de energie, în special din surse nucleare și eoliene.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat din cauza condițiilor meteo, însă această acțiune s-a desfășurat în siguranță, fără impact asupra securității nucleare sau a mediului înconjurător. Ministerul Energiei a menționat că situația este gestionată în prezent cu sprijinul Hidroelectrica pentru a echilibra sistemul energetic național.

Hidroelectrica duce greul sistemului energetic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat atenția continuă acordată situației și coordonarea cu diversele instituții implicate, precum IGSU, Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din zona de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este activ și pregătit să gestioneze situația.

Eolienele produc în prezent aproximativ 1.400 MW, faţă de 2.400 MW, cât erau programaţi. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată, în acest moment în sistemul energetic sunt 1.700 MW deficit.

„Situaţia este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic naţional. În acest moment nu există probleme”, se mai subliniază în comunicat.

„Suntem atenţi la evoluţii şi ne coordonăm cu toate instituţiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuţie şi marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziţie”, a declarat Sebastian Burduja.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod galben pentru cantități semnificative de precipitații, ninsori și vânt puternic, valabilă până duminică la ora 10:00. Avertizarea vizează jumătatea estică a țării și zonele montane, unde se prognozează precipitații semnificative, local între 25-35 l/mp și izolat peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare în zonele muntoase, în sud-estul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va forma un strat de zăpadă, iar în restul regiunilor vor fi ploi mixte. De asemenea, se vor înregistra condiții de polei.

Vântul va avea intensificări în sud-vest, est și sud-est, cu viteze între 55-65 km/h. La munte, se prognozează temporar viscol, iar rafalele vor depăși 60-80 km/h.