Presedintele AVAB, Ionel Blanculescu, vrea sa demonstreze ca este intransigent cu cei care refuza sa-si respecte obligatiile de plata. Active in valoare de aproape 2.600 miliarde lei au fost preluate de la Fondul National de Restructurare Dunarea, pentru care AVAB a decis, in vara anului trecut, lichidarea. Activele au intrat in portofoliul Autoritatii, dar raspunderea pentru gestiunea Fondului a ramas in sarcina fostei societati de administrare, Administrator Int. „Faptul ca am refuzat descarcarea de gestiune inseamna ca administratorul trebuie sa fundamenteze economic, financiar si juridic operatiunile pe care le-a initiat, avand in vedere ca noi consideram ca au fost contradictorii principiului economicitate, eficienta, eficacitate”, declara Ionel Blanculescu, presedintele AVAB. Si sa raspunda, fireste, pentru faptele comise.
Un plasament dubios este garantat cu un teren
Surse din AVAB sustin ca exista suspiciuni asupra modului in care au fost utilizate sumele de care a beneficiat Fondul, administratorii fiind chiar suspectati de deturnare de fonduri. 2,8 milioane de dolari sunt, deocamdata pierduti, ca urmare a unei manevre efectuate prin depozitarea numerarului din Fond intr-o fosta banca populara, acum in lichidare. Banii au constituit garantia pentru un credit contractat de o societate ce apartinea omului de afaceri Dinu Patriciu, fost administrator la Administrator Int. Ulterior, la cererea AVAB si in favoarea acesteia, a fost atasata o noua garantie (un teren). Prin aceasta miscare, AVAB a incercat sa se puna la adapost de pierderea sumei imobilizate in fosta banca populara Eurocredit. Desi o parte din garantie a fost eliberata, AVAB spera sa obtina o sentinta in instanta prin care sa demonstreze ca prin aceasta manevra a fost fraudata, si pentru a putea beneficia de dreptul de valorificare integrala a terenului ipotecat. Daca va reusi, va putea recupera integral valoarea corespunzatoare depozitului imobilizat de administratorii Fondului, in fosta cooperativa de credit. „Autoritatile abilitate se vor pronunta daca au fost sau nu elemente constitutive ale unei infractiuni”, afirma presedintele AVAB.
In relatia cu AVAB, omul de afaceri Dinu Patriciu incearca sa faca slalom. Strans cu usa a scapat de datorii acolo unde a putut si a cautat solutii pentru a-si pastra bunurile ipotecate.
Compania Rompetrol a fost preluata de AVAB de la fosta Bancorex, cu o creanta de 3,16 milioane de dolari. Patriciu a obtinut o esalonare a platii, iar surse AVAB sustin ca societatea si-a respectat graficul de plata, achitand, pana acum, 1,809 milioane de dolari. Termenul de scadenta pentru ultima transa de plata catre AVAB este 31 decembrie 2002. Cu SG International, companie a carei creanta a fost preluata de la Banca Agricola, s-a poticnit la plata si a iesit din programul de esalonare a datoriei. AVAB a trecut la executare silita. A vandut un imobil contra sumei de 361.000 dolari, iar puterea exemplului a produs efecte. Patriciu s-a grabit sa se prezinte la negocieri cu reprezentantii AVAB. A scos 1,6 milioane de dolari (surse care doresc sa-si pastreze anonimatul afirma ca banii au provenit de la fostul sau partener de la SG International, Sorin Marin, care si-a vandut participatiile in companie) si i-a virat in contul AVAB. SG International mai are de plata 3,7 milioane de dolari (dintr-o datorie totala de 9,282 milioane de dolari), pentru care a propus extinderea termenului de plata la cateva luni si prezentarea unei scrisori de garantie bancara, in schimbul suspendarii licitatiei demarate de AVAB. Procesul de valorificare va continua, spun surse din AVAB, iar in cazul in care va gasi cumparatori pentru creanta SG International, o va vinde.
Legea nr. 409/2001 ii confera AVAB puteri sporite. Autoritatea poate extinde raspunderea asupra gestiunii unei companii debitoare catre toti administratorii acesteia, indiferent de mutatiile care au avut loc de-a lungul timpului, si poate actiona impotriva datornicilor care si-au cautat portite de scapare in Legea nr. 64/ 1995 privind falimentul societatilor comerciale.
Portofoliul AVAB a ajuns la 5,7miliarde dolari
Un exemplu este Mara Investments si totodata un caz pentru care se incearca in prezent solutionarea. Desi in reorganizare judiciara din anul 1998, Mara Investments isi va pierde cel mai valoros activ, Hotelul Mara, ca urmare a unei hotarari recente a judecatorului sindic, care a dispus luarea in posesie a imobilului de catre Autoritate. AVAB are de recuperat, de la Mara Investments, 27,8 milioane de dolari. Fuga de portarei l-a determinat pe patronul societatii, Ioan Cojocarescu, sa taraganeze procesele derulate dupa Legea nr. 64, iar aceasta a facut ca de la preluarea creantei si pana in prezent, AVAB sa incaseze doar 849.000 dolari, dintr-o suma ce se apropia de 30 de milioane de dolari. Desi se mai pot depune contestatii, AVAB se gandeste deja la modalitatile de valorificare a creantei pe care o are asupra societatii Mara Investments: readucerea profilului afacerii la ideea initiala, aceea de complex de sanatate, si incercarea de valorificare a bunurilor instrainate de Mara Investments catre alte societati la care compania poate fi actionar. Rationand astfel, AVAB anticipeaza o hotarare de lichidare a societatii de catre Tribunal (prin pierderea principalului activ, Mara Investments nu mai poate convinge, fireste, cu nici un plan de reorganizare).
Alte doua cazuri preluate de AVAB ii vor da acesteia de furca: Fondul National de Investitii (FNI) si creantele Ministerului Finantelor asupra debitorilor care au beneficiat de garantii guvernamentale. In cazul FNI, AVAB va incerca sa recupereze o creanta de 300 miliarde de lei, dintr-o dubla ipostaza: aceea de creditor si de parte interesata sa actioneze impotriva recunoasterii contractului de fidejusiune incheiat intre SOV Invest, fosta societate de administrare a FNI, si CEC. „Noi vom merge pe procese penale indreptate impotriva celor care se fac vinovati de frauda de la FNI”, explica Ionel Blanculescu. AVAB va coordona actiunea de consultare a investitorilor FNI si in functie de optiunile acestora isi va intrerupe (daca fondul va ramane deschis) sau nu relatia cu fondul.
De la Ministerul Finantelor (MF), AVAB va prelua creante in valoare de 2,6 miliarde de dolari, potrivit declaratiilor care s-au facut in Parlament in comisia de specialitate, cu ocazia discutarii actului normativ care imputerniceste AVAB sa urmareasca debitorii MF. Cu aceasta suma, portofoliul AVAB se va ridica la aproape 5,7 miliarde de dolari.