Grupul a anunţat că reduce costurile şi consolidându-şi producţia de petrol, îşi stimulează obiective de producţie. Chiar daca preţul petrolului scade din nou, compania va fi în continuare în situaţia de a face bani:

– Statoil tăiat costuri în valoare de 12 miliarde de dolari.

– A ridicat producţia estimată, la 440.000 de barili. Aceasta reprezintă o creştere de la prima fază de estimare a producţiei de 315.000-380.000 de barili pe zi.

– Speră să-şi extindă în cele din urmă capacitatea de producţie completă pe proiect la 660.000 de barili de petrol pe zi.

– Reducerea costurilor şi creșterea producției "au fost realizate printr-o eficiență de foraj sporită şi o înaltă calitate în planificarea şi executarea proiectului", a declarat compania.

"Noi vedem acum rezultatele unei bune cooperări între Statoil, parteneri și furnizori. Reducem puternic costurile de investiţii şi vom creşte capacitatea de procesare, estimarea resurselor şi valoarea terenului. Johan Sverdrup este un proiect de clasă mondială si dorim sa creăm valoare pentru proprietari şi societate pentru următoarele generaţii", spune Eldar Sætre, CEO al Statoil.

Johan Sverdrup este un proiect-pilot al Statoil în regiunea petrolieră norvegiană din Marea Nordului, cea mai mare descoperire a ţării în ultimele trei decenii. Guvernul norvegian deţine 67% din acţiunile grupului, în timp ce restul sunt tranzacţionate public, ceea ce aduce profit companiei, un avantaj pentru bilanţul țării.

Este dificil să faci predicţii pe piaţa petrolului. Ţiţeiul, care a costat peste 110 dolari barilul în iunie 2014, se tranzacţionează în prezent la aproximativ 47 de dolari pe baril. La un moment dat în acest an a ajuns la 20 de dolari. Multe companii s-au străduit să rămână profitabile în condiţiile unei astfel de scăderi masive a preţurilor, începând de acum doi ani.

Statoil va reuşi să câştige şi dacă petrolul va fi la valorea de 25 de dolari barilul. Nu sunt semne că preţul aurului negru se va recupera curând la cote maxime de trei cifre, din cauză că piaţa este încă masiv suprasaturată.