Valoarea unui contract de achiziţie publică ce poate fi majorată prin act adiţional va fi limitată la 20% din suma contractului iniţial,dar va putea fi majorată în continuare de autorităţi cu 50% dacă există „note justificative” în care să fie prezentate motivele care au condus la depăşirea limitei.

Prevederea este inclusă într-o nouă formă a proiectului ordonanţei de urgenţă privind modificarea legislaţiei achiţiilor publice, obţinut de Mediafax.

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, a declarat agenţiei Mediafax că a primit proiectul ordonanţei în această formă, de care nu este mulţumit, şi că va avea, la sfârşitul săptămânii, o discuţie cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pe această temă.

„În momentul în care în societatea românească inserezi excepţia, excepţia devine regulă”, a spus preşedintele ARACO.

Documentul stabileşte în continuare că autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare atunci când este necesară achiziţionarea unor lucrări sau servicii suplimentare/adiţionale care nu au fost incluse în contractul iniţial, dar care urmare a unor circumstanţe imprevizibile au devenit necesare pentru îndeplinirea contractului în cauză şi numai dacă respectivul contract este atribuit atribuirea contractantului iniţial, precum şi dacă lucrările sau serviciile suplimentare/adiţionale nu pot fi, din punct de vedere tehnic şi economic, separate de contractul iniţial fără apariţia unor inconveniente majore pentru autoritatea contractantă.

Este menţinută şi propunerea anunţată în luna mai de ANRMAP conform căreia valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite şi a actelor adiţionale nu pot depăşi 20% din valoarea contractului iniţial, dar este prezentată şi o excepţie care permite miniştrilor să aprobe depăşirea acestui plafon.

„În cazuri temeinic motivate, ordonatorul principal de credite poate aproba majorarea procentului până la limita maximă de 50% din valoarea contractului iniţial pe baza unei note justificative în care vor fi precizate motivele care au condus la depăşirea procentului de 20% şi care este parte a dosarului achiziţiei publice”, se arată în document.

Normele actuale în domeniul achiziţiilor publice stabilesc că autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare numai în anumite condiţii. O astfel de condiţie este ca valoarea cumulată a actelor adiţionale încheiate pentru lucrari şi/sau servicii suplimentare să nu depăşească 50% din valoarea contractului iniţial, mai mult decât dublu comparativ cu plafonul maxim de 20% pe care Guvernul a anunţat anterior că intenţionează să îl introducă.

SURSA: Mediafax