Trupele de jandarmi au foat scoase de autorități în stradă, pentru a încerca să îi convingă pe români să rămână în case, în contextul epidemiei de coronavirus.

Astfel,  echipajele se plimbă cu maşina prin Bucureşti şi sfătuiesc oamenii să stea în case pentru siguranţa lor, transmițând mesaje și avertizări prin intermediul portavocilor.

”Jandarmeria vă recomandă să respectaţi sfatul autorităţilor. Orice ieşire în spaţiul public vă poate pune în pericol sănătatea. Pentru siguranţa dumneavoastră, rămâneţi în casă. Vă mulţumim!”, poate fi auzit în mesajele diseminate de jandarmi.

Noi măsuri împotriva epidemiei

De asemenea, Poliția Română a reacționat și pe internet, anunță evz.ro. ”Când #staiacasă rămâne doar la nivelul de hashtag. Păcat!”, este mesajul Poliţiei Române postat pe Facebook.

În România sunt, în prezent, 367 de cazuri pozitive cu noul coronavirus. Medicii şi autorităţile spun că pentru a preveni infectarea trebuie să stăm în casă.

În context, trebuie precizat că prin Ordonanța militară numărul 2 autoritățile au adoptat noi măsuri prin care se încearcă să limiteze răspândirea epidemiei de coronavirus.

Circulația persoanelor restricționată

Astfel, circulația în afară gospodăriei se face fără formarea de grupuri mai mari de 3 persoane. Iar în intervalul 6.00 – 22.00 se recomandă ieșirea din casă doar pentru mersul la serviciu, pentru asistență medicală de urgență, aprovizionare, deplasări scurte în apropierea casei.

În plus, în intervalul 22.00 – 6.00 persoanele trebuie să stea în casă și cei care ies au nevoie de adeverințe de la serviciu pentru deplasare sau declarație pe proprie răspundere, începând cu data de luni, 23 martie, ora 22:00.

Ordonanța prevede că se pot oficia slujbe religioase fără public, care pot fi transmise prin radio și internet. Se pot oficia și botezuri, cununii și înmormântări,la care pot participa însă cel mult 8 persoane.

Persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locația fără aprobare sunt considerate persoane cu risc crescut și vor fi plasate în carantină sub pază. Iar persoanele carantinate care părăsesc locația fără aprobare sunt carantinate pentru o nouă perioada de 14 zile, plus măsuri contravenționale sau penale.