Schimbările de pe piaţa auto vor influenţa piaţa mondială a zahărului! Mai exact, este vorba despre tranziţia către automobilele electrice, care va reduce cererea pentru biocombustibili produşi din trestie de zahăr.

Brazilia, cea mai mare economie a Americii Latine, urmează să inunde piaţa mondială cu zahăr

Din acest motiv, Brazilia ar urma să inunde piaţa mondială cu zahăr, indică un studiu publicat de Soren Jensen, fost director la traderul de zahăr Alvean.

Brazilia urmează să inunde piaţa mondială cu zahăr, pe măsură ce tranziţia la automobilele electrice va reduce cererea pentru biocombustibili produşi din trestie de zahăr, arată un studiu publicat de Soren Jensen, fost director la traderul de zahăr Alvean.

Cererea pentru etanol ar urma să înceapă să scadă în 2030, pe măsură ce automobilele electrice vor deveni mai răspândite. Aceasta va lăsa procesatorii de trestie de zahăr din Brazilia, cel mai mare exportator mondial, fără altă opţiune decât să producă mai mult zahăr. Etanolul este produs în principal din trestie de zahăr în Brazilia, scrie Bloomberg.

Cea mai mare economie a Americii Latine va trece astfel printr-o tranziţie ce va reprezenta o lovitură pentru piaţa mondială a zahărului, iar consecinţele dureroase ale surplusurilor mondiale şi preţurilor reduse vor fi resimţite în ţări precum Thailanda şi India, care au un cost mai mare de producţie. În plus, va fi o lovitură pentru acei producători de etanol care recent şi-au majorat capacităţile de producţie.

Soren Jensen: „Este clar că adaptarea la noile tehnologii va reprezenta o ameninţare semnificativă pentru sectorul rafinării zahărului din Brazilia. Jucătorii din industrie ar trebui să înceapă să ia acest lucru în considerare atunci când vor lua deciziile de investiţii de acum încolo.”

Care este cel mai pesimist scenariu?

Cererea pentru etanol, care în unii ani a fost responsabilă pentru mai mult de 50% din trestia de zahăr procesată în Brazilia, ar urma să înceapă să scadă în 2025 şi să se reducă cu aproximativ 40% până în 2035. Începând din 2035 şi până în 2040 o cantitate suplimentară de 20% ar urma să fie pierdută, ceea ce va lăsa cererea de etanol la doar 40% din nivelul actual.

Brazilienii au început să adauge etanol în combustibili încă din anii 1970, iar cererea a explodat după 2000, când industria auto locală a început să lanseze pe piaţă automobile care rulează doar pe biocombustibili sau pe un amestec de etanol şi benzină. În mod normal brazilienii aleg unul din cele două tipuri de combustibili în funcţie de preţ.

Procesatorii brazilieni de trestie de zahăr pot face rapid trecerea de la producţia de zahăr la cea de etanol, ceea ce le permite să răspundă la modificările de pe piaţa mondială a zahărului. În perioade în care există un surplus de zahăr, companiile braziliene de procesare de trestie produc mai mult etanol, ceea ce în multe cazuri contribuie la reducerea supraofertei mondiale de zahăr.

Adoptarea automobilelor electrice înseamnă că Brazilia îşi va pierde capacitatea de a echilibra piaţa mondială a zahărului, afectând alte state producătoare care se luptă deja cu scăderea consumului pe măsură ce consumatorii preocupaţi de sănătatea lor evită zahărul.