Austria insistă ca Spațiul Schengen să nu se extindă. Chiar dacă acest lucru afectează în mod direct țara noastră, austriecii insistă că decizia nu e împotriva României. Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a ținut să transmită un mesaj categoric în acest sens.

El a spus că opoziția Austriei privind extinderea Spațiului Schengen nu vizează direct Bulgaria și România. Schallenberg și-a declarat nemulțumirea privind funcționarea zonei de liberă circulație a Uniunii Europene.

Oficialul din Austria a spus clar că Guvernul de la Viena va menține actuala poziție în Consiliul UE.

Austria susține că nu este împotriva României

”Poziția de veto a Austriei nu este îndreptată împotriva Bulgariei și a României”, a afirmat Alexander Schallenberg.

El a dat aceste detalii în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o vineri, la Viena, cu ministrul de Externe al Bulgariei, Mariya Gabriel. Discuțiile de la Viena au fost relaxate. Acest lucru a părut surprinzător în condițiile în care bulgarii sunt nemulțumiți de opoziția Austriei față de integrarea în Spațiul Schengen.

Alexander Schallenberg a subliniat o „problemă fundamentală” în funcționarea Spațiului Schengen, în contextul unei creșteri semnificative a solicitărilor de azil din partea imigranților extracomunitari în UE.

Această chestiune preocupă Austria, evidențiind necesitatea unei analize atente și a unei posibile revizuiri a sistemului. Nemulțumirile exprimate în ultimele luni reflectă tensiunile create de fluxurile migratorii și implicări în chestiuni legate de imigrație.

Se cere intensificarea eforturilor de combatere a migrației

Alexander Schallenberg a subliniat necesitatea intensificării eforturilor de combatere a migrației ilegale și a cerut consolidarea măsurilor de securitate la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Ministrul austriac de Externe a evidențiat reintroducerea controalelor temporare la frontiere în mai multe state din Spațiul Schengen în ultima perioadă.

”Acest lucru arată că ceva nu funcționează”, a afirmat Alexander Schallenberg, semnalând, potrivit publicației Die Presse, că Austria va menține, deocamdată, veto-ul în Consiliul UE privind extinderea Spațiului Schengen.

Austria Schengen
Austria/SURSA FOTO: Dreamstime

Bulgaria speră să aibă șanse la Schengen

Mariya Gabriel, ministrul bulgar de Externe, este încrezătoare în șansele țării ei.

”Bulgaria va intensifica măsurile de apărare a frontierelor” dacă va fi admisă în Schengen, a afirmat Mariya Gabriel.

Joi, Mariya Gabriel s-a aflat în Germania. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a exprimat susținere pentru admiterea Bulgariei și a României în Spațiul Schengen.

Oficialul german a spus că admiterea cu drepturi depline a Bulgariei și a României în Spațiul Schengen trebuie să se producă acum. În opinia sa, condițiile sunt îndeplinite deja de mult timp.

„Într-o perioadă în care sunt construite ziduri, Uniunea Europeană trebuie să își respecte angajamentele”, a transmis Annalena Baerbock, potrivit Ministerului de Externe de la Berlin.