„Noua” abordarea a Austriei este, de fapt, o capcană

Europarlamentarul Eugen Tomac a spus că o greșeală a României ar fi să accepte aderarea la spațiul Schengen în două etape (prima dată doar cu frontierele aeriene și abia apoi cu granițele terestre). Potrivit acestuia, abordarea Austriei este una destul de periculoasă. Mai exact, Viena vrea să ne prezinte această evoluție ca pe un avantaj pe care ni-l oferă.

„Trebuie să subliniem că există o schimbare de abordare, însă este o abordare destul de riscantă şi destul de neserioasă a Austriei în relaţia cu România şi Bulgaria, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că deşi este singurul stat din UE care a rămas în această logică de blocaj în ceea ce priveşte intrarea noastră în Spaţiul Schengen, totuşi încearcă să prezinte această evoluţie nouă ca pe un mare avantaj pe care ni-l face nouă.

Or eu cred că trebuie să nu cădem în această capcană, pentru că am văzut cu cât festivism primul-ministru şi alţi lideri politici s-au grăbit să ridice în slăvi Viena, pentru o chestiune care nu schimbă cu nimic deocamdată regula jocului. Tratatele UE şi Acordul Schengen sunt destul de clare şi spun că atunci când îndeplineşti criteriile, trebuie să fii invitat în Spaţiul Schengen”, a declarat el pentru RFI.

Abordarea Austriei este una periculoasă

De asemenea, spune Eugen Tomac, Austria vrea să impună condiții care nu se regăsesc în Tratat și în Acordul Schengen. Europarlamentarul a adăugat că această abordare nu poate fi justificată.

„Abordarea Austriei este una destul de periculoasă, pentru că pe lângă faptul că pune condiţii care nu se regăsesc în Tratat şi Acordul Schengen, încearcă să ne împingă spre o cale inacceptabilă şi anume să intrăm în două etape în spaţiul de liberă circulaţie al UE şi anume întâi cu Schengenul aerian şi apoi terestru, ceea ce nu justifică sub nici o formă această abordare, în condiţiile în care până şi cele mai exigente state până de curând şi anume Olanda nu mai au nici o obiecţie nici faţă de România, nici faţă de Bulgaria”, a continuat acesta.

Așadar, potrivit lui Eugen Tomac, ar fi o mare eroare să acceptăm condițiile impuse pe lângă Tratat, precum și aderarea în două etape.

Târgul de Crăciun din Viena atrage în continuare mulți români

Târgul de Crăciun din Viena a continuat să atragă numeroși români și în acest an, în ciuda eforturilor guvernului austriac de a impune obstacole pentru aderarea României la spațiul Schengen. Inițiativa susținută de a transforma Viena în capitala mondială a sărbătorilor de iarnă a fost pusă în practică de Michael Ludwig, primarul și guvernatorul Vienei, încă din 2018.

Mai mult decât atât, el și-a exprimat susținerea pentru integrarea României în spațiul Schengen.

Primarul Vienei, Michael Ludwig, a recunoscut importanța pe care o are România în peisajul european, având relații economice semnificative. Într-un gest neobișnuit, el a trimis o scrisoare deschisă guvernului federal austriac acum un an. În aceasta, și-a exprimat regretul că România este împiedicată să adere la spațiul Schengen. Ludwig consideră că această opoziție nu reflectă spiritul unei Europe unite. Totodată, a subliniat importanța relațiilor economice solide dintre cele două țări.

Cu aproximativ 45.000 de români rezidenți în Viena, Ludwig intenționează să continue eforturile sale pentru a elimina veto-ul Austriei privind aderarea României la spațiul Schengen. El recunoaște că această restricție este dăunătoare și nu reflectă relațiile strânse dintre cele două națiuni. Mai multe puteți citi aici.