Patruzeci de țări s-au angajat să elimine treptat cărbunele în următoarele decenii, la conferința crucială COP26 privind clima de la Glasgow. Australia, la fel ca mai multe țări mari consumatoare de cărbune, precum China și Statele Unite, nu a semnat acest angajament, arată La Libre Belgique. 

„Am spus foarte clar că nu ne vom închide minele de cărbune sau centralele noastre de cărbune”, a declarat ministrul australian al Resurselor, Keith Pitt, pentru ABC. Apărând decizia Australiei, dl.Pitt a spus că țara sa are cărbunele de cea mai bună calitate din lume. „Și de aceea vom continua să avem piețe timp de zeci de ani în viitor. Și dacă ei cumpără… ei bine, noi vindem”. Cererea de cărbune trebuie să crească până în 2030, a asigurat ministrul. 

„Aş prefera de departe să fie vorba despre un produs australian de înaltă calitate, care oferă locuri de muncă australiene şi construieşte economia australiană, în locul unui cărbune provenit din Indonezia, Rusia sau altă ţară”, a continuat el.

Australia, unul dintre cei mai mari producători de cărbune şi gaze naturale din lume, s-a confruntat în ultimii ani cu evenimente extreme – secetă, incendii forestiere şi inundaţii – amplificate de schimbările climatice. Guvernul lui Scott Morisson a dezvăluit luna netrecută un obiectiv de neutralitate carbon. 

Obiectivul pentru 2050 este realizabil

Minerals Council of Australia, care reprezintă mari grupuri miniere precum BHP și Rio Tinto, a estimat că obiectivul pentru 2050 este realizabil cu investiții mari în tehnologie. Aproape 300.000 de locuri de muncă australiene se bazează pe industria cărbunelui, potrivit d-lui Pitt.

Minerals Council of Australia, la rândul său, prezintă cifre de 50.000 de locuri de muncă directe și 120.000 de locuri de muncă indirecte. Grupurile mari asigură că vor renunța la cei mai poluanți combustibili fosili. În acest sens, BHP a anunțat luni că și-a vândut pachetul de 80% dintr-o mină metalurgică de cărbune din statul Queensland, din estul țării, către Stanmore Resources, pentru o sumă de cel puțin 1,2 miliarde de dolari americani. 

„Într-un moment în care lumea se ‘decarbonizează’, BHP se concentrează mai mult asupra producţiei de cărbune metalurgic de calitate superioară, căutat de siderurgiştii mondiali, pentru a îmbunătăţi eficienţa şi a reduce emisiile nocive”, a declarat Edgar Basto, responsabil de exploatarea minieră australiană la BHP, într-un comunicat.