Banca Internațională de Investiții, cunoscută ca „banca de spionaj” a Rusiei, se retrage din Ungaria. Această decizie a fost luată la câteva zile după ce SUA a impus sancțiuni. Astfel, banca a decis să se retragă din Ungaria și părăsește Uniunea Europeană

Cu o retragere completă, Banca Internațională de Investiții (BII), cu sediul la Budapesta, răspunde sancțiunilor impuse de Statele Unite, dar și după ce Ungaria, care este membră a UE, s-a retras din acționariatul băncii.

Mfor.hu a remarcat un anunț recent postat pe site-ul băncii, conform căruia BNB și-a „epuizat fondurile suplimentare operaționale de la sediul central din Budapesta și Uniunea Europeană”, motiv pentru care a început să își mute operațiunile și sediul din Ungaria în Rusia.

Banca Internațională de Investiții afirmă că își va îndeplini toate obligațiile

Prin intermediul acestui anunț, instituția financiară, denumită adesea „banca spionilor ruși din Budapesta”, propune guvernului Orban să rezilieze acordul semnat în 2019 cu privire la sediul băncii din capitala Ungariei.

De asemenea, BII afirmă că își va îndeplini toate obligațiile și va folosi toate resursele disponibile pentru a proteja interesele clienților săi. În același timp, din cauza sancțiunilor impuse de SUA, banca nu mai are capacitatea de a efectua operațiuni financiare.

Potrivit hvg.hu, de la decizia guvernului ungar de a se retrage din bancă, a fost multă tăcere în instituția financiară rusă cu sediul la Budapesta. Iar un lucru părea deja evident, mai scrie sursa citată: Ungaria nu mai este o putere bancară, prezentul BII este întunecat, iar viitorul său este caracterizat de incertitudine.

SUA a impus sancțiuni

Statele Unite au impus sancțiuni asupra unei bănci din Ungaria care are legături cu Rusia și asupra mai multor persoane din conducerea acesteia, a anunțat ambasadorul american David Pressman, scrie hirado.hu.

Banca Internațională de Investiții (IIB) a fost creată în 1970 pentru a facilita comerțul cu Uniunea Sovietică. Instituția financiară și-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta în 2019, o mișcare care a nemulțumit aliații occidentali ai Ungariei.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că guvernul ungar continuă să menţină legături strânse cu Rusia, în ciuda agresiunii sale brutale. O cooperare economică strânsă cu Rusia hrănește mașinăria de război ruseasă și pune în pericol securitatea alianței trans-atlantice”, a spus David Pressman.

Acesta a adăugat că sancţiunile au fost impuse pentru a reduce accesul Rusiei şi al ruşilor la sistemele şi serviciile financiare internaţionale. Prezenţa unei „platforme finanţate de Kremlin” în Ungaria reprezintă o ameninţare atât pentru vecinii europeni, cât şi pentru aliaţii din NATO, a spus ambasadorul.