Nici nu a apărut încă noua lege a sănătăţii şi mai mulţi afacerişti cu spirit înteprinzător au sesizat o oportunitate de câştig facil. Pe modelul adeziunilor la pensiile private(aplicat în perioada 2007-2008) ei promit beneficii materiale atât celor care optează pentru adeziunea la o anumită casă privată cât şi celor carea aleg să activeze ca agenţi în firmele respective.
Numai că această activitate este perfect ilegală.
“Comisia de Supraveghere a Asigurărilor atenţionează opinia publică asupra apariţiei unor firme, care au început recrutările pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate ce vor fi create în sistem privat. Aceste firme fac promisiuni de ”obţinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât şi bonusuri din performanţele echipei”…CSA precizează că activităţile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări, sunt în afara legislaţiei în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON)… CSA subliniază că toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizaţi să desfăşoare activitate în piaţa de asigurări.”, arată un comunicat al CSA.

Obiectul muncii nu există. Nimeni nu ştie ce companii vor participa la reforma sănătăţii

Mai intersant este că, deşi firmele respective s-au apucat deja să strângă adeziuni ele nu pot convinge clienţii decât să semneze un document în alb. Aceasta pentru că, pentru moment nu sunt cunoscute numele companiilor care vor administra banii din fondul de sănătate.
Lista scurtă cuprinde ,momentan, 6-7 companii care ar îndeplini criteriile, după cum Capital a relatat recent. Cu toate acestea numărul firmelor poate creşte sau poate scădea în funcţie de opţiunile proprii dar şi de eventualele modificări aduse legii. Potrivit proiectului de lege, din 2013, contribuţiile la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor fi administrate de companii private. Toţi românii urmează să opteze pentru una dintre companii în funcţie de srviciile pe care acestea le oferă.

Te-ar putea interesa și: