Şoferii care folosesc sirene sau girofaruri pe maşini care nu aparţin autorităţilor ce au acest drept vor plăti amenzi de până la 3.000 de lei. Măsura este prevăzută în Legea nr. 152/2019, publicată deja în Monitorul Oficial, şi care vizează modificarea Codului Rutier.

Persoanele care montează sau folosesc sisteme speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe maşini vor primi sancţiuni încadrate în clasa a IV-a, ultima care vizează persoanele fizice, mai precis amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei. Această amendă, plus suspendarea dreptului de a conduce o maşină timp de 90 de zile, va fi aplicată de acum încolo celor care conduc o maşină sub influenta băuturilor alcoolice, circulă cu defecţiuni majore la frâne şi direcţie, depăşesc viteza maximă admisă cu peste 50 km/h, precum şi pentru ”deținerea, montarea sau folosirea în circulația pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept”.

Potrivit Codului Rutier în vigoare, se poate folosi un girofar doar pe maşinile poliţiei, pompierilor, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, precum şi pe autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori cele care transportă substanțe periculoase.