Protocolul Montreal 2014 sau MP14 este un tratat global, recunoscut de 22 de națiuni din întreaga lume, care permite tuturor țărilor membre să exercite pedepse asupra celor care încalcă regulile ce au în vedere comportamentul pe parcursul zborului cu avionul. Noua Lege va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Ce reguli prevede tratatul și cum se pedepsește încălcarea acestora

Cei care sunt răspunzători de infiltrare, agresiune fizică, hărțuire, fumat sau nerespectarea instrucțiunilor echipajului riscă pedepse cu închisoare, în străinătate. Potrivit noilor reguli, orice comportament neadecvat va fi pedepsit începând cu anul viitor.

De exemplu, un pasager care a încălcat una din reguli poate fi urmărit doar de țara în care este înregistrată aeronava. Mai exact, dacă avionul este înregistrat în Marea Britanie, dar călătorește în străinătate, Regatul Unit are dreptul legal de a judeca acea persoană.

Recomandat este ca inculpatul să fie arestat până in momentul aterizării într-o țară străină, astfel încât vor fi evitate problemele cu privire la cine are dreptul de a-l judeca pe pasager.

Declarațiile Asociației Transportului Aerian Internațional

Potrivit Asociației Transportului Aerian Internațional (IATA), „aproximativ 60% din infracțiuni rămân nepedepsite din cauza problemelor de jurisdicție”.

Odată cu adoptarea noilor legi, pasagerii care încalcă regulile pot fi urmăriți penal în țara în care avionul aterizează și ar putea ajunge la închisoare în străinătate.

„Tratatul este în vigoare. Încurajăm mai multe state să ratifice MP14, astfel încât pasagerii neliniștiți să poată fi urmăriți în conformitate cu orientările globale uniforme”, a declarat Alexandre de Juniac, directorul general și CEO al IATA.