O piscină care nu este întreținută corespunzător poate aduce infecții urinare, fungice sau chiar dermatiteClorul din piscină poate produce probleme cutanate la nivelul pielii. De asemenea, transpirația în contact cu clorul din apă poate produce iritații grave.

„Piscinele se clorinează și de aici rezultă probleme cutanate, date în primul rând de iritația de la clor și apoi infecții pe care le putem lua a nivel cutanat, de la ciuperci, dermatofiții până la inclusiv tricomonas vaginalis. Se pot agrava anumite suferințe dacă există interacțiunea dintre clor și dermatita atopică”, spune medicul dermatolog.

Totodată, medicul dermatolog a vorbit și despre ce trebuie să facem pentru a evita eventualele neplăceri cauzate de contacul pielii cu apa din piscină.

„Dacă înainte de piscină folosim săpunuri ele pot usca suplimentar pielea și atunci în baza interacțiunii cu clorinarea să se producă iritații suplimentare. Trebuie să avem papuci proprii. Să nu călcăm prea des în jurul piscinelor pentru că putem să mai recrutăm și infecții cu papilomavirusuri, adică veruci”, a mai spus medicul.

Alte probleme de sănătate ce pot apărea din cauza piscinelor

Probleme ale pielii: dermatite, ciuperci 

Pielea este cel mai extins organ al corpului și suferă – multe și în multe feluri – în bazin fără să-și dea seama. Clorul usucă pielea, iar nu mulţi ştiu că din cauza acestui lucru poate provoca dermatia.  Pielea poate fi afectată și de ciuperci, deoarece piscinele se află printre habitatele preferate.

Deteriorarea părului

Clorul, ca și în cazul pielii, îți usucă părul și uneori chiar provoacă decolorarea.

Dacă aveți astm, mai bine vă feriţi de piscine. Înotul în apă cu exces de dezinfectant poate provoca bronhospasm (pitozele toracice, tulburări respiratorii, tuse), deoarece clorul este foarte iritant, iar venirea în contact cu mucoasa poate duce la o criză astmatică.

Diaree 

Uneori, o zi la piscină se poate încheia cu o diaree. Și se întâmplă, aproape întotdeauna, prin înghițirea apei contaminate. Este posibil ca, atunci când intră în apă, cineva să aibă resturi nesemnificative de fecale și să se producă o contagiune cu bacteriile scaunului. Deși clorul este un dezinfectant puternic, poate exista o perioadă minimă în care bacteriile sunt încă vii și clorul nu și-a exercitat încă efectul.

Otita înotătorului

Otită este un risc pe care oamenii obișnuiți într-un bazin îl cunosc bine. De ce apare otita înotătorului? Se datorează faptului că o ureche cu apă stagnantă sau umiditate ridicată este un mediu foarte favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor, responsabile de otită.

Conjunctivita

Clorul, printre alte substanțe, se numără printre cauzele conjunctivitei de vară. Simptomele care apar sunt mâncărime, ochi înlăcrimaţi și fotofobie.