Potrivit bilanţului încă provizoriu, cel puţin 129 de oameni au murit, iar 352 au fost răniţi în atentatele comise în cursul nopţii de 3 spre 4 noiembrie la Paris.

Printre persoanele decedate în atacurile teroriste figurează numeroşi străini – doi cetăţeni români, un spaniol, cel puţin trei belgieni, un cetăţean britanic, doi algerieni, un marocan, doi tunisieni, doi chilieni, doi portughezi, un suedez şi un american.

Printre răniţi figurează cetăţeni din România, Statele Unite, Marea Britanie, Elveţia şi Brazilia.

Deţinătorul unui paşaport sirian găsit lângă cadavrul unuia dintre teroriştii kamikaze care a fost ucis vineri seară în atentatele din Paris a trecut prin Serbia luna trecută, unde a cerut azil, a anunţat duminică Ministerul de Interne sârb, informează Reuters.

"Unul dintre suspecţii terorişti, A.A., aflat în vizorul agenţiilor de securitate franceze, a fost înregistrat la punctul de trecere a frontierei din Presevo – dintre Serbia şi Macedonia , la 7 octombrie acest an, unde a cerut oficial azil", a informat ministerul sârb într-un comunicat de presă.

"Verificările au confirmat că datele lui se potriveau cu cele ale persoanei care a fost identificată la 3 octombrie în Grecia. Nu există un mandat Interpol emis pe numele acestei persoane", se mai menţionează în comunicatul ministerului sârb.

Pe de altă parte, autorităţile de la Paris au primit în urmă cu două săptămâni avertismente cu privire la intensificarea semnificativă a comunicaţiilor între grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu şi posibili activişti din Franţa, a declarat duminică unul dintre cei mai importanţi experţi israelieni în sfera serviciilor secrete, informează EFE.

"Comunicaţiile aveau ca destinaţie mai multe oraşe din Franţa", susţine ziaristul Ronen Bergman, de la cotidianul israelian Yediot Aharonot, care citează înalte surse din serviciile de informaţii israeliene şi occidentale. În lumina acestor informaţii, "au fost luate mai ales măsuri defensive, precum întărirea pazei în jurul delegaţiilor străine la Paris", dar nicio măsură în sensul încercării de a-i intercepta pe autorii atentatelor de vineri seară din Paris.

Între timp, încă o maşină despre care se crede că ar fi fost folosită vineri seară de către unul dintre teroriştii care au comis atentatele din Paris, în atacul împotriva a două restaurante din estul capitalei franceze, a fost găsită în Montreuil, la periferia estică a Parisului, au anunţat duminică surse ale anchetei, citate de AFP şi EFE.

Vehiculul, un Seat Leon negru, a fost localizat la Montreuil, a informat postul France Info. Un alt autoturism, un Volkswagen Polo, a fost descoperit anterior în apropierea sălii de concerte din Bataclan.

Autorităţile franceze l-au identificat drept Ismail Omar Mostefai pe unul dintre cei trei terorişti care au ucis vineri seară cel puţin 89 de oameni în sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului), a informat presa franceză, citată de EFE.

În vârstă de 29 de ani, Mostefai a fost identificat după amprentele prelevate de la o bucată de deget găsită în sala de concerte. Informaţia a fost divulgată de deputatul şi primarul oraşului Chartres, Jean-Pierre Gargantas, şi confirmată din surse ale ziarului Le Monde. Potrivit cotidianului francez, este posibil ca Mostefai să fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 şi 2014.

Născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, acest "tânăr cu rădăcini algeriene" avea doi fraţi şi două surori. Mostefai fusese condamnat de nu mai puţin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 şi 2010, dar nu a fost niciodată închis. Din 2010, Omar apărea în evidenţele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliţiei citate duminică de postul de televiziune BFM TV.

Surse judiciare şi poliţieneşti au declarat că şase persoane din anturajul lui Ismail Omar Mostefai au fost reţinuţi şi sunt interogaţi de poliţie. Printre ei se află tatăl lui Mostefai, fratele acestuia, precum şi soţia fratelui.