Presa germană comentează despre întoarcerea Atenei şi a Ankarei la dialog, despre încercările lui Erdogan de a se apropia de UE şi SUA şi despre acuzaţiile împotriva Frontex cu privire la repatrierile ilegale (pushback) de migranţi în Marea Egee, potrivit To Vima.

“Guvernul elen și cel turc au convenit să revină la masa dialogului pe 25 ianuarie cu privire la disputa asupra granițelor maritime din Marea Egee. O veste cu siguranță pozitivă dacă ne gândim că Grecia și Turcia au ajuns recent în pragul războiului”, comentează Handelsblatt cu titlul „Pregătite pentru dialog”.

Presa germană: Cum se va produce apropierea dintre Ankara și Occident?

Cu Joe Biden la conducerea SUA, Occidentul caută să fie din nou o contrapondere față de Rusia. Există şi alți factori care ar putea determina Ankara să renunțe la politica sa agresivă externă în 2021. În cel mai rău caz, criza din Siria ar putea cunoaşte o nouă exacerbare, ducând la noi valuri de refugiați. Trebuie remarcat că începutul vaccinărilor în Turcia va însemna pe termen mediu eliminarea restricțiilor privind călătoriile interne, mai scrie ziarul financiar german.

Apropierea dintre Ankara și Occident nu se va produce automat și nu va fi realizată fără presiune. Cu toate acestea, americanii și europenii trebuie să analizeze cât de departe pot merge. Pe termen scurt, sancțiunile sunt dureroase. Cu toate acestea, pe termen lung, ele pot împinge Turcia în altă direcţie. Ideal ar fi ca cele două părți să se concentreze pe obiective comune, cum ar fi o nouă uniune vamală care ar aduce beneficii ambelor părți.

În plus, este crucial să continuăm dialogul. Comunicarea Erdogan-von der Leyen este cu siguranță un pas pozitiv. Când UE și Turcia vor înțelege că sunt interdependente, atunci va fi posibilă o apropiere. Ankara și Atena au acum ocazia să demonstreze acest lucru. Dacă vor reuși, se deschide calea pentru negocieri ulterioare între Turcia și Occident, conchide Handelsblatt.

Merkur: “Ofensivă de iubire din partea lui Erdogan către Merkel şi UE”

„De ce, brusc, președintele Erdogan întoarce foaia? Nu cumva din cauza predării de ştafetă la Casa Albă? se întreabă Münchner Merkur sub titlul „Ofensivă de dragoste din partea lui Erdogan asupra lui Merkel și a UE”.

Ziarul german observă: „Înainte de alegerile prezidențiale, Joe Biden vorbise fără ocolişuri despre Turcia. În New York Times îl numise pe Tayyip Erdogan un „autoritar” care „va plăti un preț”. Grecia și Cipru speră acum să primească sprijin din partea Washingtonului. Recent, revista Foreign Policy a relatat despre o întâlnire dintre Joe Biden și greco-americani, la care președintele ales s-a prezentat în glumă ca „Bidenopoulos”.

FAZ: “Frontex într-o poziţie dificilă”

„De luni întregi, Serviciul European de Pază a Frontierelor, Frontex, și șeful său, Fabrice Leggeri, sunt aspru criticaţi”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, sub titlul „Frontex într-o poziție dificilă”. Ziarul german notează: „Frontex și şeful său sunt acuzați că au acceptat şi/sau au contribuit la repatrierea ilegală a unor migranți din Marea Egee, așa-numitele pushback. La unul dintre cazuri, din august 2020, a participat o ambarcaţiune a poliției federale germane. De aceea Leggeri depune mărturie astăzi în Comisia pentru Afaceri Interne din Parlamentul german.

Şi de parcă nu ar fi suficient, serviciul european antifraudă OLAF a lansat o investigaţie împotriva Frontex pentru hărțuire și compartament necorespunzător”, anunţă revista online Politico, citând surse anonime.

Depunând mărturie în faţa comisiei de resort din Parlamentul European, șeful Frontex a subliniat că „nu există dovezi ale implicării angajaților din serviciul său într-o acţiune de tip pushback”. În prezent sunt cercetate șase cazuri de presupuse respingeri ilegale de migranţi. Alte două cazuri ar putea avea legătură cu întreaga afacere, precizează Leggeri în răspunsurile scrise după audierea în faţa comisiei din Parlamentul European.

Unul din cele două cazuri este de interes pentru Parlamentul german, deoarece pe 10 august o navă germană care patrula în apele teritoriale grecești a oprit o barcă gonflabilă cu aproximativ 40 de migranți. Poliția federală a sunat la Garda de Coastă a Greciei, conform procedurilor, dar ambarcaţiunea acesteia s-a întors mai târziu în port fără migranți.

Potrivit autorităților elene, din propria lor decizie, migranții au schimbat cursul și au fost transportaţi înapoi în Turcia de către Garda de Coastă turcă. Cu această justificare, Atena explică şi alte cazuri de acest fel, în timp ce șeful Frontex spune că toate acestea sunt de competența autorităților elene, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.