Autorităţile americane, inclusiv National Security Agency (NSA), care cercetează  cazul atacurilor informatice asupra companiei Google în China, au descoperit că acestea au fost derulate din incinta a două şcoli chineze, Shanghai Jiaotong University şi Lanxiang Vocational School.

Compania Google a anunţat pe 12 ianuarie că reţelele companiei au fost ţinta unui atac informatic prin mai multe intruziuni, începând din luna decembrie a anului trecut. Google a semnat ulterior un acord cu National Security Agency (Agenţia de Securitate Naţională –agenţie guvernamentală) pentru a descoperi atacatorii.

Investigatorii  aveau informaţii cum că atacurile a fost conduse din Taiwan, însă recent au descoperit că acestea au fost derulate din Universitatea Jiaotong din Shanghai şi şcoala Lanxiang Vocational School. Atacurile au început în luna aprilie a anului trecut, mult mai devreme decât s-a crezut iniţial.

Jiaotong este una dintre universităţile de renume din China şi are unul dintre cele mai performante laboratoare de informatică. În urmă cu câteva săptămâni, studenţii acestei universităţi au câştigat competiţia IT „Battle of the Brains”, organizată de IBM, învingând studenţii de la Stanford şi de la alte universităţi de top.

Lanxiang este o şcoala profesională din estul Chinei, sponsorizată de armata chineză, care pregăteşte experţi IT pentru armată. Reţeaua şcolii este operată de o companie care are strânse legături cu Baidu, principalul motor de căutare din China. Oficialii acestor şcoli nu au comentat recentele descoperiri.

SURSA: Cnet