Bucureştiul urmează să primească 100 de tramvaie noi, construite de firma românească Astra Arad.

Iar tramvaiele care vor circula pe străzile din Capitală vor avea un aspect diferit de restul tramvaielor Imperio din alte mari oraşe din România.

100 de tramvaie noi pentru Bucureşti

Într-un clip de promovare al Astra Arad de pe site-ul Club Feroviar este prezentată propunerea preliminară de design pentru viitoarele tramvaie ce vor fi livrate la Bucureşti.

Modelul ”Imperio Bucureşti” va avea o lungime de 36 de metri, 6 uşi duble de acces şi ar urma să fie fabricat în 100 de exemplare pentru a circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55, arată Asociația Metrou Ușor, pe pagina sa de Facebook.

Designul ”custom-made” propus de Astra pentru Capitală este deosebit de restul tramvaielor Imperio care se livrează în acest moment la Cluj, Oradea şi Arad, iar în viitor şi la Galaţi.

Asocierea dintre Astra Vagoane Călători Arad şi compania chineză CRRC Qingdao Sifang a fost desemnată câştigătoare a procedurii de achiziţie a 100 de tramvaie noi pentru Bucureşti.

Licitaţia pentru tramvaie fusese iniţial câştigată de turcii de la Durmazlar Makine, însă decizia de atribuire a fost anulată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), scrie adevarul.ro.

Probleme pentru oferta turcilor

Oferta turcilor a avut câteva probleme printre care lăţimea tramvaiului, peste cea admisă, de maximum 2,45 metri (modelul Panorama propus are 2,65 metri) şi absenţa activităţilor de omologare la RINA Services Spa, agenţie propusă în cuprinsul ofertei pentru omologarea tramvaiului.

În plus, CNSN a mai stabilit că turcii de la Durmazlar nu au depus în oferta iniţială graficul de livrare a tramvaielor, acesta fiind dat doar atunci când autoritatea contractantă, adică Primăria Capitalei, a cerut clarificări.

Primăria Bucureşti va plăti 840 de milioane de lei (peste 200 de milioane de euro) pentru cele 100 de bucăţi de tramvaie Astra-Imperio, făcute sub licenţa Siemens.

Astra Vagoane este singurul fabricant de tramvaie din România şi a câştigat licitaţii pentru a livra tramvaie Imperio în Cluj-Napoca (22 de tramvaie), Oradea (20 de tramvaie) şi Arad (opt tramvaie), iar pentru Galaţi (18 tramvaie) se fabrică tipul Autentic, un model 100 la sută românesc.

Puteţi urmări filmul de prezentare accesând acest link.