Vasile Cepoi conduce un Citroen fabricat în 2006 şi are un credit la bancă de 20.000 de euro, contractat în 2006 şi scandent în 2016. el mai are un apartament de 100 de metri pătraţi în Iaşi şi o casă de 70 de metri pătraţi în Botoşani. Cepoi mai deţine şi 2.200 de metri pătraţi de teren agricol în Iaşi şi comuna suceveană Vama şi 453 de metri pătraţi de teren intravilan în Botoşani.
Noul ministru are un cont bancar de 1.430 de euro şi a acordat un împrumut personal de 9100 Euro catre SC Romautomatic din Iași, o firmă din zona telecomunicațiilor.
Vasile Cepoi a fost propus, marţi seară, de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Pe 12 ianuarie 2012, a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii în plin scandal public legat de proiectul noii Legi a sănătăţii. De asemenea, Cepoi a mai fost numit, în urma unui concurs, director al Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi în 2001.

În iulie 2003, a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. A fost destituit în februarie 2004. În anul 2005 a fost numit director general executiv al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde a lucrat până în 2008. Ulterior, a profesat ca medic la Spitalul "C. I. Parhon" din Iaşi. În 2009, el a devenit şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Este cunoscut ca un specialist în managementul sanitar.

Astărăstoae: Vasile Cepoi se va bucura de susţinerea tuturor celor din sistem

Cepoi este considerat un apropiat al preşedintelui Colegiului Medicilor,  Vasile Astărăstoae, care a declarat pentru Agerpres, că acesta se va bucura de întreaga susţinere a Colegiului Medicilor şi a universităţilor de medicină din ţară. "El este un om care cunoaşte sistemul, modul de organizare a unui sistem de sănătate, are o vastă experienţă în domeniu, are capacitatea de a dialoga şi, în acelaşi timp, are marea calitate de a armoniza opinii diferite în aşa fel încât să crească eficienţa", a spus Astărăstoae.