Companiile internaţionale au început să vândă asigurări de titluri de proprietate în România. Să te asiguri împotriva revendicării unui teren poate părea un moft pentru investitorii autohtoni. Nu însă şi atunci când în jocul imobiliarelor sunt aruncate sute de milioane de euro.

Când divizia de investiţii imobiliare a Allianz a cumpărat, în 2007, trei dintre cele mai mari clădiri de birouri din Bucureşti, pentru 110 milioane de euro, riscul atacării în instanţă a tranzacţiei de către autorităţile publice locale sau posibila revendicare neaşteptată asupra terenurilor aferente a primit atenţia unei armate de specialişti – avocaţi, evaluatori, asigurători. Germanii au recurs la soluţia asigurării tuturor riscurilor care puteau să apară din transferul dreptului de proprietate, în condiţiile în care pentru tripla achiziţie imobiliară s-a plătit, la acea vreme, o sumă-record.

O poliţă de asigurare care să ofere protecţie împotriva cererilor de retrocedare, falsurilor în acte, fraudelor, problemelor cu autorizaţiile de construcţie sau chiar împotriva atacării dreptului de proprietate în cazul unui divorţ poate costa între 0,3% şi 1% din suma asigurată.

Având în vedere că prima este unică, pentru toată durata deţinerii titlului de proprietate, 50.000 de euro cheltuite cu poliţa de asigurare nu mai pare o sumă atât de mare. Mai ales când despăgubirea se poate ridica la 10 de milioane de euro.

Perspective de dublare a pieţei într-un an

Clienţii români care solicită astfel de asigurări sunt, de regulă, implicaţi în afaceri mixte cu investitori străini. Numărul lor nu este foarte mare. În România, piaţa de profil se ridică însă la circa 5 milioane de euro pe an, datorită investitorilor străini.

Compania britanica First Title, unul dintre cei mai mari asigurători specializaţi pe segmentul „title insurace”, a încasat anul trecut 1,5 milioane de euro din activităţile desfăşurate în România. First Title vinde astfel de poliţe direct, dar şi prin brokeri internaţionali cu prezenţă locală, cum ar fi Marsh România.

„Credem că piaţa se va dubla, cel puţin, în anul următor. Odată cu dezvoltarea pieţei, vom începe să livrăm produse specifice pentru piaţa românească”, a declarat pentru Capital Andrew Jackson, managing director First Title CEE. „Peste câţiva ani, o să începem să atragem şi segmentul clienţilor individuali. Asigurările titlurilor de proprietate le vor putea facilita acestora contractarea creditelor ipotecare, spre exemplu”, spune Jackson.
Poliţele de asigurare a titlului de proprietate sunt folosite, deocamdată, de către marii investitori, la achiziţia terenurilor pentru malluri sau a terenurilor pentru clădiri de birouri, iar sumele asigurate sunt de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro. Marsh România a intermediat, anul trecut, o poliţă pentru un investitor israelian din domeniul rezidenţial. Suma asigurată s-a ridicat la circa 40 de milioane de euro. „Anul trecut, am avut doar patru-cinci cereri pentru astfel de produse, însă ne aşteptăm la o creştere masivă a cererii. Vom promova aceste produse în rândul clienţilor noştri şi ţintim în special băncile, companiile de leasing, fondurile de investiţii şi dezvoltatorii imobiliari”, spune Eduard Simionescu, Marsh România.

Asigurările titlurilor de proprietate sunt rareori achiziţionate separat, în afara pachetelor de evaluare şi protecţie a tranzacţiilor, oferite de către brokeri sau avocaţi.

94-11769-28_alinalexandru1.jpg„În România, sunt foarte multe riscuri care pot apărea în cazul tranzacţiilor imobiliare. Acest nou tip de asigurare a devenit o parte a pachetului de soluţii pe care firmele de avocatură îl pregătesc în cadrul diverselor analize ale titlului de proprietate, alături de raportul due dilligence”, spune avocatul Alin Alexandru. Potrivit lui Alexandru, aceste poliţe pot duce la finalizarea mult mai rapidă a negocierilor în cazul tranzacţiilor imobiliare.
Pe piaţa autohtonă, au apărut deja cereri de despăgubire, valoarea acestora ridicându-se la câteva milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor First Title, pentru astfel de asigurări s-au înregistrat cereri de despăgubire de 200 de milioane de euro, în Europa, numai în 2007. Jumătate dintre acestea sunt legate de acoperirea costurilor cu procedurile judiciare. 

«În România, pot apărea foarte multe riscuri în cazul tranzacţiilor imobiliare. »
Alin Alexandru, avocat

DE URMĂRIT

COSTURI Pentru proprietăţi mai mari, preţul este negociabil, în funcţie de riscurile asigurate şi situaţia juridică a terenului: între 0,3% şi 1% din valoarea proprietăţii.

DESPĂGUBIRE Dacă titlul de proprietate este contestat de un terţ şi apare astfel o cerere de despăgubire, asigurătorul va asista proprietarul bunului şi va plăti toate taxele, costurile şi cheltuielile procedurilor judiciare legate de apărarea titlului de proprietate.

ATENŢIE Dacă preţul proprietăţii imobiliare se apreciază în timp, devine necesară o asigurare suplimentară, fiindcă suma ce poate fi solicitată drept despăgubire în baza contractului iniţial nu ţine cont de randamentele oferite de pieţe, ci se stabileşte de la bun început.

Capital – Editia nr.11, data 19 martie 2008