Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că este vorba despre un ajutor foarte important pentru fermierii români. Centrele județele ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor începe autorizarea acestor plăți de mâine, 17 mai.

Este vorba despre un ajutor foarte important pentru fermierii români

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu suma de un miliard de lei. Astfel, va putea fi demarată plata subvențiilor pentru 100 de euro pe hectar în sectorul vegetal, pentru crescătorii de suine și păsări care au înregistrat pierderi din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, spune ministrul Agriculturii.

Florin Barbu a ținut să le mulțumească fermierilor pentru răbdare.

„În ședința de astăzi de Guvern s-a aprobat o hotărâre extrem de importantă pentru fermierii români. Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu suma de un miliard de lei și, așa cum am promis, practic demarăm plata subvențiilor pentru 100 de euro pe hectar în sectorul vegetal, pentru crescătorii de suine și păsări care au înregistrat pierderi din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Vreau să le mulțumesc fermierilor că au avut încredere că vor primi sumele pe care și eu și premierul Ciolacu le-am stabilit în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu aceștia și că au dat dovadă de răbdare, având în vedere situația dificilă prin care au trecut. Am suplimentat bugetul destinat acestei măsuri de sprijin astfel încât toți fermierii eligibili să primească subvenția în cuantum de 100 de euro”, a declarat Florin Barbu.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Au fost alocați peste 1,86 miliarde de lei pentru fermieri

Potrivit ministrului, fermierii vor primi suta de euro pe hectar în sectorul vegetal, suta de euro pe UVM la porc și suta de euro pe UVM la pasăre.

Au fost alocați peste 1,86 miliarde de lei acestei măsuri, a explicat ministrul.

Florin Barbu a mai spus și că „este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenție este acordat și persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice”.

Sumele vor fi distribuite în următorul fel:

  • peste 1,53 miliarde lei pentru fermierii din sectorul vegetal;
  • peste 141 de milioane de lei pentru crescătorii de porci;
  • peste 181 milioane lei pentru crescătorii de pasăre.

Centrale județene APIA vor începe de mâine să autorizeze aceste plăți. Astfel, APIA va vira la începutul săptămânii viitoare aceste sume către fermieri.

„Știu că pe anumite grupuri s-a încercat lansarea unei minciuni cum că subvențiile vor fi mai mici pe motiv că plafonul alocat inițial va fi depășit și fac un apel către unii politicieni să nu mai încerce să bage fermierii în lupta politică, mai ales apelând la minciuni. Adevărul este unul singur. Așa cum Guvernul a promis, fermierii vor primi suta de euro pe hectar în sectorul vegetal, suta de euro pe UVM la porc și suta de euro pe UVM la pasăre.

Avem peste 1,86 miliarde de lei alocați acestei măsuri. Şi mai este un lucru foarte important – este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenție este acordat și persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice, exact cum am acordat și acel sprijin de 2 lei pe litrul de motorină. În acest moment, acest Guvern demonstrează că este alături de toți fermierii și înțelege pe deplin dificultățile prin care trec. Toate aceste sume sunt disponibile și vor fi distribuite astfel: peste 1,53 miliarde lei pentru fermierii din sectorul vegetal, peste 141 de milioane de lei pentru crescătorii de porci și peste 181 milioane lei pentru crescătorii de pasăre. De mâine, centrele județene APIA vor începe autorizarea acestor plăți”, a conchis ministrul.