In 1999, de pilda, ultimul an pentru care exista rapoarte de piata complete, din totalul de 4.274 miliarde lei prime incasate la nivelul intregii piete, 829,7 miliarde lei (19,4%) au reprezentat prime cedate reasiguratorilor. Anul 1999 a reprezentat un varf din acest punct de vedere. In 1998, cedarile in reasigurare au fost de 15,9 % din total prime, iar in 1997, de 9,4%.
La prima vedere, concluzia ce poate fi trasa este aceea ca, de la an la an, partea de risc (si de prima) retinuta de firmele romanesti de asigurari este din ce in ce mai redusa. In ce priveste societatile mari, tendinta este diametral opusa. „Cedarile in reasigurare ale Allianz Asigurari s-au diminuat de la an la an, pe masura ce compania a devenit mai solida si si-a permis sa retina o parte mai mare din risc. Daca in primul an de functionare pastram doar 10% din riscuri la asigurarile de bunuri, astazi am ajuns la circa 50%”, declara Cornel Toma, director de reasigurari la Allianz Tiriac Asigurari.
Cat retin din riscurile asumate companiile romanesti si cat cedeaza reasiguratorilor? „Depinde in primul rand de tipul asigurarii. La asigurarile de aviatie, fiind vorba de valori foarte mari, procentajul cedat in reasigurare in mod uzual este de circa 98-99%, companiile retinand doar 1-2% din risc”, declara Georgeta Crideanu, director reasigurari la Omniasig. Situatia nu este cu mult diferita la alte companii.
Munich Re si Swiss Re domina piata
Ovidiu Murea, directorul sucursalei Bucuresti a Ardaf, spune ca din cauza ratei mari a daunelor la asigurarile auto, compania la care lucreaza cedeaza in reasigurare toate contractele a caror suma asigurata depaseste 25.000 USD. „Ca regula, la aceasta categorie de asigurari, spune directorul Ardaf, pe piata se cedeaza chiar mai mult, respectiv tot ce depaseste 15-20.000 USD”.
Procente mari de risc se reasigura si la asigurarile maritime sau cele de cladiri si bunuri. Pe de alta parte, raspunderea civila auto si cea profesionala fac mai rar obiectul reasigurarii, motivul principal fiind sumele mici asigurate, acestea putand fi suportate de societate. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca pool-ul atomic romanesc (o asociatie care grupeaza opt companii de asigurare) acopera mai putin de un procent din riscul Centralei de la Cernavoda, restul fiind plasat pe pietele externe.
Rata daunei este un criteriu important la stabilirea cotei de risc ce urmeaza a fi retinuta de companie. Ea este de circa 40 % la asigurarile de bunuri, 65-70% la cele auto si circa 90% la asigurarile de credite si garantii. In functie de aceasta se negociaza si contractele de asigurare.
Desi piata romaneasca a asigurarilor este putin dezvoltata, majoritatea companiilor romanesti colaboreaza cu reasiguratori de prestigiu pe plan international. Liderul mondial dupa cifra de afaceri este Munich Re (Germania), desi la anumiti indicatori (asigurari de catastrofe, de exces de dauna etc.) se pare ca in 2000 nemtii au fost depasiti de Swiss Re (Elvetia). Ambii reasiguratori sunt partenerii primilor zece companii de pe piata romaneasca. Dupa mariajul cu Allianz, reasiguratorul principal al fostului ASIT a devenit acum Allianz Germania. Allianz Tiriac mai colaboreaza cu Munchener Ruck, Hanover Re si, pe partea de asigurari maritime, cu sindicatele Lloyds.
Care este tendinta pe plan european in domeniul reasigurarilor? Este un domeniu care devine pe zi ce trece mai putin flexibil. Daca altadata contractele se puteau negocia in limite mai largi, in ultimii ani, reasiguratorii au tendinta de a dicta termenii contractului”, opineaza Georgeta Crideanu.    

Primii zece reasiguratori mondiali
1. Munich Re
2. Swiss Re
3. General Cologne Re
4. Lloyd’s
5. ERC Frankona
6. Hannover Re
7. ZALrich Re
8. Gerling
9. SCOR
10. Transatlantic

Reasiguratorii primelor zece companii romanesti
1. Asirom: Munich Re, SCOR, Swiss Re
2. Omniasig: Munich Re, Swis Re,
General Cologne Re
3. Allianz Tiriac: Allianz AG, Munchener Ruck, Hanover Re
4. Nederlanden: Swiss Re (99%)
5. Astra: GE Frankona, Munchener Ruck, Swiss Re
6. Ardaf: SCOR, GE Frankona, Munich Re
7. Grup AS: GE Frankona, Munchener Ruck, Gerling
8. Unita: Bavarian Re, Gerling Global Re, Swiss Re
9. Asiban: Swiss Re, Hanover Re, General Cologne Re
10. Generali: Munich Re, GE Frankona, Lloyds