'În anul 2010, compania şi-a început activitatea cu un program de reasigurare de 200 milioane euro şi, în 2016, a ajuns la un program de reasigurare de 800 milioane euro, urmând ca, începând cu iulie 2017, acest program să crească la 900 milioane euro', se arată într-un comunicat al PAID.

Astfel, în caz de dezastru major, comparabil cu acela din 1977, pentru locuinţele care au asigurare obligatorie, PAID este capabilă să plătească daune în valoare de 900 milioane euro din programul de reasigurare, reducând semnificativ expunerea statului român, informează documentul citat. 

Potrivit acestuia, în anul 2016 rata cheltuielilor totale a fost de 17,22%, cea mai redusă la nivelul industriei de asigurări. 

'De menţionat că aceasta rată a cheltuielilor include şi comisionul de vânzare de 10%, stabilit conform legii şi plătit asiguratorilor cu care PAID are încheiate protocoale de colaborare. Un alt element cheie în activitatea Pool-ului îl reprezintă Programul de reasigurare. Managementul şi Consiliul de Administraţie PAID au reuşit, prin creşterea credibilităţii PAID la nivel internaţional, să încheie contracte de reasiguare cu cei mai mari reasigurători din lume (63 de companii partenere, cu rating-uri cuprinse între AA- şi A-, printre care se numără Munich Re, Swiss Re, Sirius, Scor, XL Catlin, Hanover Re, Transatlantic etc.), pentru a acoperi riscurile naturale din România', informează PAID. 

PAID România a finalizat anul 2016 cu un număr total de 1,7 milioane poliţe obligatorii pentru locuinţe. Per ansamblu, a fost o creştere de 4,5 ori a volumului de subscrieri, comparativ cu anul 2010. În momentul de față, gradul de cuprindere este de 19% și este în creștere permanentă de la începutul activității.

Sistemul asigurărilor de locuinţă

În momentul de faţă, pentru a se asigura împotriva riscurilor care le ameninţă locuinţa, cetăţenii români au la dispoziţie următoarele soluţii:

– Pentru dezastre naturale, până la 20.000 euro reprezintă suma asigurată de PAID, prin poliţa obligatorie PAD;

– Pentru dezastre naturale peste suma de 20.000 euro şi pentru alte riscuri frecvente (precum incendiul, etc), există asigurarea facultativă de locuinţă. Astfel, prin intermediul acestui sistem, PAD este completată de asigurarea facultativă.