Hagel şi-a anunţat demisia săptămâna trecută, dar a declarat că va rămâne în funcţie până la confirmarea succesorului său de către Senat.

Ashton Carter, care a fost adjunct al lui Leon Panetta dar şi al lui Hagel, va aduce cu sine o experienţă vastă în cadrul unui departament confruntat cu crize multiple în Orientul Mijlociu şi pregătit să intre într-o nouă fază în Afganistan, odată cu încheierea misiunii de luptă a NATO.

"Cariera lui arată că este pregătit perfect pentru un astfel de moment", a declarat Michael O'Hanlon, un analist din industria apărării la Brookings Institution.

În afară de faptul că înţelege birocraţia Pentagonului, Carter este văzut şi ca un bun manager al marilor bugete, precum şi ca un expert în achiziţia de arme. El înţelege, de asemenea, tendinţele şi tehnologia războaielor viitorului.

Dar lui Ashton Carter îi lipseşte tipul de experienţă pe care o aveau Hagel şi Panetta, precum şi mulţi ani secretari ai Apărării, şi anume experienţa militară. Carter are experienţă la Pentagon şi academică, dar nu a activat niciodată în armată.