ASF a dispus prin Decizia nr. 2034 din 27 august 2015 retragerea autorizației de funcționare și solicitarea intrării în procedura de faliment a societății Asigurare –Reasigurare Astra SA, ca urmare a constatării stării de insolvență a asigurătorului.

Ce vor face, în această situaţie, clienţii care deţin poliţe la această companie?

"Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător intrat în procedura de faliment", se arată în ghidul consumatorului.

"Destinaţia principală a sumelor, aflate la dispoziția FGA, este plata către creditorii de asigurări a indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii și a primelor datorate de asigurător pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege (450.000 lei/creditor de asigurare)", menţionează documentul citat.

Acesta răspunde la mai multe întrebări, printre care: ce am de făcut pentru a recupera creanța de asigurare?; cât pot fi despăgubit?; ce se întâmplă dacă despăgubirea mea este mai mare decât limita maximă de despăgubire a FGA?; când primesc banii?; cum se face plata?

Ghidul consumatorului poate fi consultat aici.

Până când Fondul de Garantare va trece efectiv la despăgubirea clienților Astra sau a celor loviți în accidente rutiere de respectivii clienți ar putea trece și câteva luni. Între timp, sarcina plății daunelor va rămâne la aceeași companie cu lichiditate zero care, pe deasupra, nici nu mai are autorizație de funcționare.

În urma falimentului companiei, daunele vor fi achitate de Fondul de Garantare a Asiguraților. Așa cum a arătat președintele ASF, Mișu Negrițoiu, Fondul are suficiente lichidități pentru a acoperi necesarul Astra, estimat la aproximativ 700 de milioane de lei, însă aceasta nu înseamnă că lucrurile se vor rezolva de la sine pentru clienții companiei sau pentru cei care vor fi implicați în accidente rutiere unde vinovați sunt șoferi cu RCA la Astra. Până când Fondul va trece efectiv la plata daunelor vor mai trece, probabil, câteva luni.