Noul lider al Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, Edwin Poots, acuză Bruxelles-ul că pare să-i pese de procesul de pace și face „rău demonstrabil” zonei. El a avertizat asupra unei „veri a violențelor”, dacă controalele la frontieră pe care UE continuă să le impună nu vor fi eliminate.

Se anunţă violenţe în Regatul Unit

„Aceasta este Uniunea Europeană care încearcă să pedepsească Regatul Unit. În consecință, Irlanda de Nord este folosită drept jucărie de UE. Irlanda de Nord nu ar trebui să fie un obiect de joacă pentru nimeni.

Suntem cetățeni ai Regatului Unit, am fost cetățeni ai Uniunii Europene și merităm să fim tratați cu același respect ca toți ceilalți”, a declarat Poots, lider al celui mai mare partid din Irlanda de Nord, citat de Express.co.uk.

Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a noului regim Brexit a determinat introducerea controlului vamal pentru mărfurile ce traversează Marea Irlandei, între provincie şi Marea Britanie.

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Irlanda, stat membru UE, care ar risca să fragilizeze pacea dintre unionişti şi republicani, Irlanda de Nord continuă să facă parte din piaţa unică europeană.

Odată cu încheierea perioadelor de grație, săptămânal, au loc mai multe verificări ale mărfurilor din Marea Britanie care sosesc în porturile Irlandei de Nord decât în ​​Rotterdam, cel mai mare port din Europa.

Pacea în Irlanda de Nord, marea provocare

Liderul DUP a mai spus că, dacă înainte, comisarii europeni „și-au pus tot sufletul în obținerea păcii în Irlanda de Nord”, acum „pare să nu le mai pese de procesul de pace”.

„Asta trebuie să se schimbe, atitudinea trebuie să se schimbe. Fac rău demonstrabil fiecărei persoane din Irlanda de Nord și acest lucru are un impact devastator”, a adăugat el.

Un text adoptat la începutul anului de Bruxelles prevede considerarea Irlandei de Nord ca teritoriu de export, mai ales în ceeea ce priveşte vaccinurile.

Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitului, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră a UE, şi această provincie britanică.

Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia „provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.