IAR Braşov a obţinut, în primele nouă luni ale anului trecut, un profit net de 31,604 milioane de lei, de 25 de ori mai mare faţă de cel raportat la finele lunii septembrie 2014, de 1,255 milioane lei, conform informaţiilor financiare remise vineri Bursei de Valori Bucureşti.

Cifra de afaceri a crescut de peste două ori, de la 29,225 în perioada ianaurie-septembrie 2014, la 60,8 milioane lei în primele nouă luni din 2015.

Veniturile din exploatare au fost de 83,544 milioane de lei, iar cheltuielile de exploatare au fost de 63,404 milioane lei.

Un proiect dezvoltat de IAR Braşov (Ghimbav), la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, a vizat un program de fabricaţie a trei elicoptere IAR 330L Puma Naval, şi a fost finalizat în decembrie 2015, prin livrarea ultimului elicopter.

Costul total al programului pentru cele trei elicoptere a fost de 200 de milioane de lei, a precizat ministrul Apărării Naţionale.

Prin Programul Puma Naval început în anul 2005, Statul Major al Forţelor Navale primeşte în dotare elicoptere capabile să fie operate de la bordul fregatelor tip F22 care să răspundă cerinţelor operaţionale pentru: lupta anti-submarin,lupta împotriva navelor de suprafaţă, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, efectuarea misiunilor de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, efectuarea misiunilor de transport logistic,efectuarea misiunilor anti-terorism şi anti-piraterie.

Înfiinţată în 1925 prin decret regal, Industria Aeronautică Română (IAR) Braşov este una dintre principalele societăţi aeronautice ale României.

Reînfiinţată în 1968 sub denumirea de ‘Întreprinderea de Construcţii Aeronautice’ (denumire păstrată până în 1991), devine unic producător român de elicoptere prin achiziţia, de la firma franceză Aerospaciale, acum parte integrantă a companiei Airbus Helicopters, a licenţelor de fabricaţie a elicopterelor Alouette III (în 1971) şi Puma (în 1974).

Te-ar putea interesa și: