Revin tensiunile la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan.

Reîncepe războiul dintre Armenia şi Azerbaidjan, după conflictul sângeros din 2020?

În noaptea de luni spre marţi, a avut loc cea mai recentă izbucnire de violenţă între cele două ţări. Armenia şi Azerbaidjan au anunţat că au avut loc confruntări de amploare la frontiera dintre cele două state, mai mai mulţi soldaţi azeri şi-au pierdut viaţa, transmite agenţia AFP.

„Marţi, la ora 00:05 (20:05 GMT), Azerbaidjanul a lansat un bombardament intensiv, cu artilerie şi arme de foc de calibru mare, împotriva poziţiilor militare armene în direcţia oraşelor Goris, Sotk şi Jermuk”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Apărării din Armenia.

Potrivit datelor oferite, ministerul armean mai afirmă că militarii din Azerbaidjan au folosit şi drone în timpul atacurilor.

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, l-a sunat pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru a se plânge de escaladarea conflictului de la graniţă.

„Premierul a subliniat importanța unui răspuns adecvat din partea comunității internaționale”, a transmis Serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri al Armeniei, citat de agenţia TASS.

De cealaltă parte, Azerbaidjan acuză Armenia de „acte subversive pe scară largă” în apropierea districtelor Dashkasan, Kelbajar şi Lachin de la graniţă. Ministerul Apărării din Azerbaidjan transmite că poziţiile armatei sale „au fost atacate, inclusiv cu mortiere de tranşee”.

„Există victime în rândul militarilor (azeri – n.red.)”, se mai arată în comunicatul oficial, care nu oferă însă cifre exacte.

Un schimb de focuri a avut loc şi săptămâna trecută, iar un soldat armean şi-a pierdut viaţa

Nu este singurul incident de luna aceasta. Săptămâna trecută, Armenia a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldaţii săi într-un schimb de focuri la frontieră.

De la finalul războiului din 2020 dintre cele două ţări, pornit din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah, frecvente schimburi de focuri de armă au fost raportate de-a lungul graniţei comune dintre Armenia şi Azerbaidjan.

În anii ’90, dar şi în 2020, cele două ţări vecine au purtat două războaie în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni.

După conflictul de şase săptămâni din 2020, Rusia a intermediat un acord de pace între cele două ţări. În urma acesto lupte, în care au murit peste 5.500 de militari şi aproximativ 150 de civili, Azerbaidjanul a recuperat cele şapte districte pe care le pierduse în urma războiului încheiat în 1994 şi a preluat controlul asupra unei părţi a provinciei Nagorno-Karabah.