”În cazul insolvenţei persoanelor fizice, lucrurile se clarifică pe zi de ce trece. ARB are ceea ce se numeşte un dosar cu poziţiile exprimate vizavi de diversele iniţiative legislative. Încă de când a apărut prima iniţiativă legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice am avut de la început o reticenţă. Ulterior, ne-am nuanţat poziţia şi am spus că este nevoie de o Lege a insolvenţei persoanelor fizice, dar trebuie să vedem dacă există cadrul juridic necesar”, a spus Gheţea, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, trebuie să se aibă în vedere ca, prin această lege, să nu se creeze un hazard moral, în sensul că unii dintre împrumutaţi să nu profite nejustificat de această lege. Practic, fără un studiu de impact, o Lege a insolvenţei fizice nu se justifică. Și, potrivit oficialului, după ce va fi făcut acest studiu se va vedea dacă această lege, normală pentru o ţară din Uniunea Europeană, trebuie adoptată. Acesta a menţionat, totodată, că în ceea ce priveşte restructurarea creditelor, ideea nu este respinsă de către ARB, dar este nevoie de implementare normelor de aplicare.

”Pentru restructurarea creditelor nu am respins această idee, dar am spus că implementarea ei necesită norme de aplicare. Acum lucrurile se pare că sunt pe un făgaş bun. Proiectul de modificare a Ordonanţei a fost transmis la Parlament de ministrul Darius Vâlcov. În principiu, au apărut noi lucruri care simplifică nişte semne de întrebare pe care le aveam. Eu sugerez că fiecare client trebuie să meargă la bancă şi să încerce să găsească cu aceasta soluţia cea mai potrivită”, a adăugat Gheţea. Acesta a adăugat că, în prezent, este o situaţie destul de efervescentă care reflectă tocmai lipsa de cunoştinţe şi de informaţie care există în România la nivelul consumatorului, consumator care se vede în situaţia de faţă să aibă probleme în îndeplinirea angajamentelor pe care şi le-a luat faţă de bancă. Pe de altă parte, a continuat el, există şi foarte multe persoane juridice care au probleme de acest gen. ”Deci, ducem lipsă de informaţii în domeniul financiar. În afară de persoane fizice, şi persoanele juridice au nevoie de multe informaţii financiare”, a afirmat şeful ARB, potrivit Agerpres.

Gheţea a precizat că, în cursul zilei de mâine /joi, 29 ianuarie 2015, n.r./, ARB se va întâlni cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a discuta pe teme specifice.

Te-ar putea interesa și: