Ideea potrivit căreia dolarul nu mai este o bună monedă de rezervă nu este nouă. Chiar Stiglitz a recunoscut recent că este nevoie de o altă monedă de referinţă, întrucât dolarul reprezintă un grad ridicat de risc. Se pare însă că cineva îşi doreşte să scoată dolarul de pe scena mondială mai repede decât ar fi putut fi prevăzut.

Astfel, conform unor informaţii apărute astăzi în publicaţia „The Independent”, o serie de state din Orientul Mijlociu se află în discuţii cu oficiali chinezi, ruşi, japonezi şi francezi pentru a pune capăt tranzacţiilor cu petrol realizate în dolari.

Discuţiile iau în calcul tranzacţionarea în yeni japonezi, yuani chinezeşti, euro, aur sau chiar crearea unei noi monede unice la care să adere Arabia Saudită, Abu Dhabi, Kuweitul şi Qatarul.

Conform informaţiilor publicaţiei britanice, au început deja să aibă loc întâlniri secrete între miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din Rusia, China, Japonia şi Brazilia, ceea ce înseamnă că în scurt timp, petrolul nu va mai fi tranzacţionat în dolari.

China devine periculoasă pentru americani

Planurile au fost confirmate pentru „The Independent” atât de arabi cât şi de Banca Centrală a Chinei, fapt ce ar putea să explice creşterea puternică a cotaţiei aurului din ultima perioadă.

În tot acest context, este demn de remarcat că arabii sunt din ce în ce mai interesaţi de „clientul chinez”, întrucât consumul de petrol al Chinei este în continuă creştere. Astfel, Statele Unite riscă să piardă primul loc în ceea ce priveşte consumul de petrol, pe măsură ce puterea economică a Chinei devine tot mai mare.

0-38985-capital009.jpg

China importă 60% din petrolul pe care îl consumă, majoritatea din Orientul Mijlociu şi Rusia. China are concesionări de producţie a petrolului în Irak, blocate de Statele Unite până anul acesta, iar din 2008 are un acord în valoare de 8 miliarde de dolari cu Iranul. De asemenea, există contracte în Sudan şi Libia.

Aceste planuri vor schimba faţa tranzacţiilor financiare internaţionale

În timp ce ruşii şi-ar dori să aducă şi rubla în atenţie, britanicii sunt prinşi la mijloc, pentru că sunt conştienţi de faptul că dolarul devine din ce în ce mai periculos ca şi monedă de referin’ă, însă pe de altă parte nici nu pot întoarce spatele Statelor Unite, aliatul lor dintotdeauna.

Surse financiare chineze sunt de părere că Barack Obama este mult prea concentrat pe repararea economiei americane pentru a-şi pune problema implicaţiilor pe care le-ar avea tranziţia de la dolar la altă monedă.

Termenul limită pentru trecerea la o nouă monedă este anul 2018.

„Aceste planuri vor schimba faţa tranzacţiilor financiare internaţionale”, spune un bancher chinez. „America şi Marea Britanie  ar trebui să fie îngrijorate”, încheie acesta.

 SURSA: „The Independent”