"Cu scopul de a stabiliza piaţa petrolului am decis să îngheţăm producţia la nivelurile din ianuarie", a spus Al Sada într-o conferinţă de presă ce a avut loc marţi la Doha.

Al Sada a adăugat că este vorba despre 'o măsură de care nu vor beneficia numai ţările producătoare şi exportatorii de petrol ci şi economia globală'.

De asemenea, el şi-a exprimat speranţa ca şi celelalte ţări producătoare, fie că sunt sau nu membre OPEC, să adere la accesată iniţiativă.

În acest sens, oficialul din Qatar a anunţat că va conduce o viitoare rundă de contacte cu alte ţări, precum Iran şi Irak.

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi ministrul saudit al Petrolului şi Resurselor Minerale, Ali al Nuaimi, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi ministrul venezuelean al Petrolului, Eulogio del Pino.

Pe 28 ianuarie, când Novak şi-a anunţat disponibilitatea de a participa la această întâlnire, acesta afirmase că Arabia Saudită ar fi propus o reducere a producţiei cu 5%.

Însă, el precizase că înainte de a stabili un acord privind diminuarea extracţiilor, era necesar ca toate ţările producătoare şi exportatoare să ajungă la "un consens" de bază.

În ultimul său raport, din 10 februarie, OPEC menţiona că producţia de petrol în interiorul organizaţiei a crescut în ianuarie cu 131.000 barili pe zi.

Înainte de anunţul făcut la Doha, OPEC informa, la Viena, că barilul de petrol al grupului s-a apreciat marţi cu 6,3% şi a fost cotat la 28,44 dolari.

Prin această importantă majorare, petrolul OPEC îşi menţine tendinţa de creştere din ultimele două zile, când barilul de petrol a câştigat deja trei dolari.

Cu toate acestea, preţul barilului de petrol de referinţă în OPEC se menţine la cele mai reduse niveluri din ultimii peste 12 ani, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă.AGERPRES