Apple are probleme cu vânzarea telefoanelor iPhone

Scăderea acțiunilor Apple, ca urmare a îngrijorărilor legate de vânzările de iPhone-uri, a pus compania în pericol de a fi depășită de Microsoft. Ar pierde, astfel, poziția de cea mai valoroasă companie din lume, informează Reuters.

Preocupările noi referitoare la cererea pentru smartphone-uri au condus la o scădere a acțiunilor companiei. Cu 2%, după ce acestea crescuseră cu 57% în 2023.

Acțiunile Apple au înregistrat o scădere de aproximativ 0,4% miercuri. În timp ce titlurile Microsoft au înregistrat o creștere de 1,6%, reducând avantajul producătorului de iPhone.

Valoarea bursieră a Apple se situează acum la 2.866 miliarde de dolari. Rivalul Microsoft a ajuns la valoarea de 2.837 miliarde de dolari.

Pe 14 decembrie, capitalizarea bursieră a Apple a atins un vârf de 3.081 miliarde de dolari. În timp ce valoarea Microsoft a atins 2.844 miliarde de dolari pe 28 noiembrie.

Analiza realizată de Jefferies a arătat că vânzările de iPhone-uri în China au înregistrat o scădere de 30% în prima săptămână a anului 2024. Asta subliniază presiunile competitive crescânde din partea Huawei și a altor rivali interni.

Lansarea căștilor de realitate mixtă Vision Pro de la Apple este programată pentru 2 februarie în Statele Unite. Evenimentul reprezintă cea mai importantă lansare de produs Apple de la iPhone în 2007. UBS, într-un raport, estimează că vânzările Vision Pro vor avea un impact „relativ nesemnificativ” asupra câștigurilor pe acțiune ale Apple în 2024.

Microsoft a mai fost prima

În câteva momente din 2018, Microsoft a depășit pentru scurte perioade Apple. A ajuns cea mai valoroasă companie, ultima dată în 2021. Atunci, îngrijorările legate de penuria lanțului de aprovizionare din cauza pandemiei de COVID-19 au afectat prețul acțiunilor producătorului de iPhone.

Ambele acțiuni tehnologice par să fie relativ scumpe în comparație cu câștigurile anticipate, o metodă comună de evaluare a companiilor listate la bursă.

În medie, analiștii prevăd că Apple va înregistra o creștere a veniturilor de 0,7%, ajungând la 117,9 miliarde de dolari pentru trimestrul încheiat în decembrie, conform LSEG. Aceasta ar reprezenta prima creștere a veniturilor anuale în patru trimestre. Apple își va raporta rezultatele pe 1 februarie.

Analiștii estimează că Microsoft va raporta o creștere a veniturilor cu 16%, atingând 61,1 miliarde de dolari, datorită expansiunii continue a afacerii sale în domeniul cloud-ului.