”Introducerea de noi reglementări la articolul 60 din Codul Silvic nu este de natură să aducă atingere principiilor libertăţii economice şi contractuale. Prin aceasta s-a dorit să se limiteze poziţia dominantă de monopol a unor firme care prelucrează cherestea în cantităţi foarte şi au beneficiat de contracte încheiate pe termen lung cu Romsilva. Acest lucru a dus la o situaţie de concurenţă neloială care a defavorizat profund IMM-urile autohtone din sectorul de prelucrare şi exploatare a lemnului”, a spus Sereny.

Preţurile de pornire la licitaţiile de masă lemnoasă s-au majorat în 2015 cu 10,9% comparativ cu 2014 şi cu 46,5% comparativ cu 2013. Organizaţii reprezentative ale proprietarilor de păduri, administraţiei silvice, patronatul industriei de prelucrare a lemnului, patronatul industriei mobilei şi ONG-uri de mediu au organizat, miercuri, o dezbatere a situaţiei apărute prin cererea de reexaminare a Codului Silvic de către preşedintele Klaus Johannis.

”Conform formulării actuale că un operator economic sau grup de operatori economici nu poate achiziţiona sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, rezultă că o firmă, sau un grup de firme poate exploata în total 5,67 milioane metri cubi de masă lemnoasă. Propunerea noastră a fost ca, în cazul stabilirii unui prag, acesta să se refere la masa lemnoasă totală şi nu la volumul de specii” , a mai spus preşedintele APMR.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, recent, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic pe motiv că limitează activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici. ”În forma actuală a Codului Silvic o firmă mare, cu capital străin sau autohton, poate exploata în limita maximă a 30%, aproximativ 6 milioane metri cubi pe an de masă lemnoasă. Toată industria mobilei, cu circa 4.000 de firme active şi aproximativ 69.000 de locuri de muncă, are nevoie 2,2 milioane metri cubi de material lemnos care îi sunt refuzate. Atunci se pune, firesc, întrebarea, unde este egalitatea, echitatea, egalitatea de şanse şi interesul social”, a mai spus Aurica Sereny, potrivit Agerpres.

Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România, Gabriel Stanciu, a subliniat, la dezbaterea ”Legea Junglei sau Codul Silvic”, că varianta actuală a Codului este 'de interes naţional', fiind rezultatul armonizării poziţiilor tuturor celor care lucrează în sector.