Instituția mai spune că aplicația fondată de către chinezi poate reprezenta un risc dacă este instalată pe ”aparate care au acces la infrastructuri de informaţii şi de comunicaţii critice”.

„Biroul este preocupat de o ameninţare potenţială de securitate care decurge din utilizarea TikTok, din cauza cantităţii de date ale utilizatorului colectate de aplicaţie şi de modul de tratare a acestor date”, a argumentat NUKIB.

Instituția mai spune că ByteDance, dezvoltatorul și administratorul TikTok se află sub jurisdicţia Republicii Populare Chineze, iar acest lucru este un alt motiv de îngrijorare.

Aplicația nu a fost încă interzisă pentru instituții

Până acum, Cehia nu a interzis aplicația pe aparatele folosite de către funcţionari şi instituţii, așa cum au făcut alte țări precum Canada sau Danemarca. Uniunea Europeană a făcut un pas asemănător, la fel și Comisia Europeană.

Organismele europene au interzis funcţionarilor lor să-şi instaleze această aplicaţie pe telefoanele mobile de muncă.

Aplicația, pe care mulți oameni își pierd vremea, nu este văzută bine de către politicienii din Occident. Ei sunt de părere că aplicație le oferă autorităților de la Beijing un acces mult prea ușor la date confidențiale ale utilizatorilor.

TikTok, interzis și pe telefoanele Guvernului din Australia

Guvernul australian a decis ca pe telefoanele de muncă să nu se instaleze aplicația TikTok, iar experții sunt de părere că acest lucru ar trebui să se întâmple și cu alte aplicații.

Interdicțiile departamentului federal privind utilizarea TikTok pe telefoanele emise de guvernul australian sunt rezonabile, dar ar trebui să se aplice și altor aplicații de socializare, spun experții.

Un număr din ce în ce mai mare de agenții guvernamentale australiene au început să interzică populara aplicație ByteDance, pe fondul preocupărilor legate de securitate cu privire la legăturile companiei cu China și la datele care ar putea fi accesibile guvernului chinez despre utilizatorii TikTok.

Canberra Times a raportat că aproape jumătate din cele aproape 140 de agenții guvernamentale federale chestionate au interzis aplicația pe dispozitivele deținute de guvern, arată The Guardian.

În timp ce opoziția s-a concentrat mai ales pe TikTok, Departamentul de Afaceri Interne a demarat, la cererea ministrului de interne, Clare O’Neil, o analiză a riscurilor de securitate ale tuturor platformelor de social media și a setărilor guvernamentale corecte. Raportul urmează să fie prezentat în primul trimestru al acestui an, mai arată sursa anterior citată.