Rusia vrea să dea de luna viitoare paşapoartele de vaccinare speciale pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19. Anunțukl a fost făcut de ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, potrivit agenţiei Interfax, citată de DPA. Pașapoartele speciale sunt necesare pentru angajare sau călătorii în străinătate.

”Avem în plan ca în ianuarie să poată fi obţinute paşapoartele de vaccinare prin website-ul serviciilor de stat”, a spus ministrul rus al sănătății.

În Rusia, peste trei milioane din cei circa 145 de milioane de cetăţeni au fost infectaţi cu noul coronavirus. Aici a început deja campania de vaccinare şi estimează că până la sfârşitul lunii decembrie vor fi deja livrate peste un milion de doze din vaccinul Sputnik V. Acesta a fost autorizat luni să fie administrat şi persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, în urma rezultatelor testelor clinice.

Noi tranșe se vaccin împotriva COVID-19

Și în România a început vaccinarea persoanelor împotriva COVID-19. Comitetul național de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că marți și miercuri vor veni noi tranșe se vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Noile doze de vaccin vor fi transportate în condiții optime. Astfel, marți, 29 decembrie, vor sosi în România 140 de mii de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech.

„Din informaţiile furnizate de firma producătoare, 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech vor sosi mâine, 29 decembrie, în ţară, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca”, a transmis, luni seară, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). În această dimineață, pe aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni au ajuns dozele de vaccin, care vor fi transportate pe cale rutieră de firma producătoare la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino şi la centrele regionale din Braşov, Craiova, Constanţa şi Iaşi.

Alte doze de vaccin vor sosi în România în jurul orei 11:00. Aeronavele vor ateriza pe aeroporturile din Timişoara şi Cluj-Napoca, iar dozele de vaccin vor fi transportate, tot pe cale rutieră, spre centrele de stocare de la spitalele militare din Timişoara şi Cluj.

Cantităţile de vaccin vor fi distribuite astfel: Bucureşti: 40.950 de doze, Iaşi : 25.350 doze, Cluj-Napoca: 29.250 doze, Constanţa: 8.775 doze, Craiova: 12.675 doze, Braşov: 12.675 doze, Timişoara: 10.725 doze.

Vaccinurile vor fi trasportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, a precizat CNCAV.