După ce la începutul anului trecut a ajuns să deţină mai bine de un sfert din dezvoltatorul imobiliar austriac CA Immo printr-o investiţie de 475,2 mil. euro,  Boris Mints şi-a vândut ieri participaţia rivalilor de la Immofinanz pentru 604 mil. euro, marcând un câştig de 129 mil. euro în mai puţin de doi ani.

Vânzarea a pus bazele fuziunii dintre cele două companii, care în România vor forma cel mai mare proprietar de clădiri de birouri, cu active cumulate de 1,13 mil. euro.

„Am îndeplinit toate condițiile premergătoare în cel mai scurt timp posibil și am obținut aprobările necesare de la autoritățile din domeniul concurenței din șase țări. Această achiziție creează baza pentru fuziunea celor două companii într-unul dintre cele mai importante grupuri imobiliare din Europa”, a declarat Oliver Schumy, CEO-ul Immofinanz.

Născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, Boris Mints şi-a sporit averea foarte uşor în ultimii doi ani. În 2014, el a vândut 31% din compania sa O1 Properties, iar cu banii a cumpărat fondul de pensii al căilor ferate ruseşti şi participaţia în CA Immo. Aceste mişcări l-au urcat în 2015 pe locul 55 în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la 1,4 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes.

Naşterea imperiului

Ideea fuziunii dintre CA Immo şi Immofinanz i-a aparţinut lui Boris Mints, care anul trecut a lansat o ofertă de preluare a circa 13,5% din Immofinanz, companie din care deţinea deja circa 6%. Oferta de 422 mil. euro a rusului a fost respinsă vehement de fosta conducere a Immofinanz, însă spre finalul anului rolurile s-au inversat.

Immofinanz s-a prezentat cu o contraofertă de preluare a unei cote principale de 29% din concurentul său CA Immo, pentru suma de 530 mil. euro. Pasul spre fuziune a fost realizat abia ieri, la iniţiativa Immofinanz, care a devenit acţionarul principal al CA Immo.

CA Immo şi Immofinanz sunt printre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România. O companie rezultată în urma fuziunii dintre cei doi jucători ar controla în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,13 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 852,5 mil. euro, împărţite între opt proiecte de birouri, patru malluri, plus peste 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un teren în zona Orhideelor din Bucureşti pe care construieşte două turnuri de birouri şi altul în Sibiu, toate evaluate la circa 284 mil. euro.

În Bucureşti sunt circa 90 de clădiri de birouri moderne care dispun de o suprafaţă închiriabilă de peste 200 hectare, potrivit consultanţilor JLL.