cu vanzari de aproximativ 21.000 de autovehicule anual. In 2003, cele trei companii mai reprezinta „doar” o gaura in bugetul de stat de peste 62 de milioane de dolari, cheltuiti pe parcursul anilor pentru a „sprijini” adaptarea producatorilor la regulile economiei de piata. In ce mod sprijinul financiar acordat de stat a fost folosit pentru atingerea scopului propus vor stabili, probabil, comisiile de ancheta din APAPS.
Cert este faptul ca productia anuala a celor trei companii nu depaseste 1.000 de autovehicule, realizate cu un numar de peste 23.000 de salariati. In medie, 23 de muncitori pentru a produce un autovehicul pe an. Dupa unele calcule realizate de angajati ai APAPS, salariile primite de cei 23 de muncitori pe parcursul unui an, cu toate taxele si impozitele incluse, se ridica la aproximativ 1,45 miliarde lei, adica aproximativ 40.000 de euro. Cum valoarea unui autocamion de tipul celor realizate la Roman Brasov, dar construite de firme de renume, nu depaseste 100.000 de euro, inseamna ca 40% din pretul productiei realizate de firma brasoveana se cheltuie pe salarii. Similar, pentru autobuzele realizate la Rocar Bucuresti, aproximativ 35% reprezinta cheltuieli cu forta de munca. Prin comparatie, la marii producatori de autovehicule din Europa, costurile cu forta de munca reprezinta intre 9 si 14% din pretul produsului.
Pornind de la aceste evaluari cantitative (pentru ca despre aspecte calitative nici nu a fost nevoie de evaluari), decizia autoritatilor de a suspenda sprijinul oferit celor trei companii pare fireasca. sansele de redresare a celor trei producatori sub administrarea statului, ca actionar majoritar, par sa fie nule. Mai mult, in ultimele luni a fost declansata o serioasa campanie de privatizare a societatilor in cauza, cu scopul de a mai salva cate ceva din aceasta industrie. Investitorii s-au aratat interesati insa de Tractorul Brasov, societate care a gasit in compania italiana Landini salvatorul de la faliment. Pentru Roman Brasov, companie impartita acum in noua module, investitorii nu se prea inghesuie. Nici incercarea de a transforma producatorul de autocamioane in parc industrial nu este creditata cu mari sanse de izbanda. Pentru a evita miscari sociale de proportii, APAPS sustine ideea parcului industrial conditionand mentinerea salariatilor pe platforma, in timp ce reprezentantii Ministerului Finantelor considera ca fara disponibilizari de personal in cele noua societati desprinse din Roman Brasov, nici un investitor nu-si va asuma riscul unui plasament serios.
Pentru Rocar Bucuresti si ARO Campulung, guvernantii nu intrevad nici o raza de speranta. Performantele producatorilor straini cu care cele doua companii intra in competitie directa sunt atat de greu de atins, incat necesarul de investitii pentru a relansa productia este prea mare in raport cu capacitatea pietei de a absorbi aceste produse. Cu alte cuvinte, a devenit mai rentabil importul decat sustinerea productiei.
Fiecare din cele doua companii au avut cate o sansa de privatizare sau relansare a productiei pe baza unor comenzi obtinute de la parteneri interni sau externi. Dar de fiecare data aceste sanse au fost ratate, in favoarea unor interese de grup ce au penetrat pana la nivelul managementului celor doua societati. Acum, APAPS a dat semnalul pentru declansarea procesului de lichidare, ceea ce inseamna ca pana la sfarsitul acestui an, productia de autobuze si cea de autoturisme de teren va deveni istorie in Romania..
Pasii catre lichidare
· Inca din 29 iunie, creditorii au avut dreptul de a solicita lichidarea companiilor pentru recuperarea creantelor.
· Pana pe 15 iulie, nici un creditor nu a solicitat oficial falimentul uneia din cele trei companii.
· Cel mai mare creditor, bugetul de stat prin Ministerul Finantelor, ameninta cu „restructurarea radicala”, dar nu pomeneste nimic de lichidare.
· Electrica si Distrigaz, alti creditori importanti ai societatii Roman,
au incasat restantele la plata
de la APAPS.
· Creditorii privati ai societatii Roman nu cred ca guvernantii vor avea curajul sa inchida societatea. Ca sa nu strice relatiile cu managerii companiei, firmele private amana inscrierea la masa credala.
· Pentru ARO si Rocar, procesul de lichidare ar putea fi declansat la sfarsitul lunii august, la incheierea vacantei judecatoresti.