Anvelopele de iarnă devin obligatorii! Șoferii trebuie să fie echipați

Anvelopele de iarnă și lanțurile devin obligatorii! În zonele montane din România au început ninsorile, iar autoritățile recomandă șoferilor să fie echipați corespunzător pentru a circula în siguranță.

„Având în vedere că ninsorile au început în zonele înalte, este obligatoriu ca vehiculele care le tranzitează să fie echipate corespunzător pentru iarnă. În special, autovehiculele grele trebuie să fie dotate cu lanțuri, dat fiind riscul de accidente și posibilitatea blocării drumurilor, ceea ce ar îngreuna acțiunea utilajelor de deszăpezire”, transmite CNAIR.

Compania face apel la șoferi să verifice prognoza meteo și atenționările CNAIR și ale poliției rutiere înainte de a pleca la drum.

„Vă informăm că utilajele de deszăpezire ale CNAIR și ale drumarilor sunt deja mobilizate și acționează în zonele în care situația o impune”, a adăugat CNAIR.

Furtuna a provocat daune semnificative în București

Furtuna a provocat daune semnificative în București, unde 19 arbori au fost doborâți, iar 8 mașini au fost avariate.

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență București – Ilfov, în timpul Codului galben, pompierii au intervenit în 27 de situații în București.

Aceste intervenții au inclus înlăturarea a 19 copaci și a 8 elemente de construcție smulse de vânt.

De asemenea, 8 autoturisme au fost deteriorate în urma evenimentelor.

În județul Ilfov, au fost gestionate 2 intervenții pentru eliminarea unor elemente de construcție.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență București – Ilfov recomandă respectarea unor măsuri preventive, cum ar fi evitarea zonei de sub arbori, stâlpi, panouri publicitare și construcții cu elemente ușor de detasat de vânt, precum și închiderea ferestrelor la locuințe și alte construcții. De asemenea, se recomandă întreruperea activităților desfășurate în teren deschis sau la înălțime și evitarea atingerii stâlpilor sau conductorilor de electricitate căzuți la pământ.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență București – Ilfov recomandă respectarea următoarelor măsuri preventive:

– evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie

– sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime

– închideți ferestrele locuinţelor şi altor categorii de construcţii

– nu atingeți stâlpii sau conductoarele de electricitate căzute la pământ.

Furtuna a făcut prăpăd și în Brașov

Duminică, în Făgăraș, județul Brașov, acoperișul unui bloc s-a desprins din cauza vântului puternic, provocând daune considerabile. Două autoturisme parcate în zonă au fost avariate. Tot în Făgăraș, un copac a căzut pe un autoturism și pe firele de electricitate.

La fața locului au fost trimise o autoscară, un echipaj pentru descarcerare și un echipaj SMURD pentru a interveni în înlăturarea acoperișului. Se desfășoară operațiuni pentru prevenirea riscului de incendiu și îndepărtarea copacului căzut peste autoturism și firele de electricitate.

Potrivit informațiilor de la ISU Brașov, nu s-au înregistrat victime în niciuna dintre situații. Operațiunile de intervenție sunt în curs pentru gestionarea incidentelor.