Schimbări importante la platforma de vaccinare. Toți românii care se vaccinează trebuie să știe asta

Duminică seara, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, a precizat că vor exista schimbări în ceea ce privește platforma de vaccinare. El a spus că aceste schimbări vor arăta cât timp mai este până la vaccinare și tipul de vaccin care va fi folosit.

“Sunt câteva elemente esenţiale care vor fi schimbate la platforma de programe şi anume primul aspect care urmează să fie disponibil este estimarea timpului probabil al vaccinării, perioada, intervalul de timp în care persoana care se înscrie pe lista de aşteptare va putea fi vaccinată efectiv.

Al doilea lucru efectiv încercăm să transparentizăm tipul de vaccin din respectivul centru de vaccinare pentru că o persoană care stă 30 de zile pe lista de aşteptare, ajunge să se programeze într-un centru şi îşi dă seama efectiv că nu vrea să se vaccineze cu acel vaccin ceea ce pentru noi nu ar trebui să se întâmple.”, spune Valeriu Gheorghiță.

El a mai precizat că este firesc ca oamenii să știe ce tip de vaccin li se va administra chiar dacă aceștia nu pot alege un anume ser.

”Mi se pare firesc ca omul să ştie de la început pe ce liste de aşteptare se programează şi pe ce tip de vaccin chiar dacă până la urmă disponibilitatea mai multor vaccinuri nu este neapărat un obiect care să permită alegerea vaccinurilor ci să permită programarea şi accesul într-un număr mai mare de persoane la vaccinare plecând de la premisa că cele patru vaccinuri au beneficii maximale faţă de forme severe, faţă de complicaţiile bolii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seara, la Digi 24.

Schimbările vor apărea la începutul lunii aprilie

Valeriu Gheorghiță a mai spus că estimarea timpului până la vaccinare va putea deveni operaționalizată la începutul lunii aprilie și a și explicat de ce durează atât de mult.

“Cred că în prima parte a lunii aprilie foarte probabil să fie operaţionalizată acea estimare a timpului până la vaccinarea efectivă. De ce durează atât? Lăsând la o parte procedura tehnică, în fiecare centru de vaccinare mai există încă parte din cabinete care nu au fost activate, ele urmează să devină active în prima parte a lunii aprilie, până pe 13 aprilie vom deschide peste 350 de cabinete pentru Pfizer.

O altă schimbare importantă în prima parte a lunii aprilie vom creşte numărul de persoane programate pe cabinet de la 60 la 90 deci practic o să crească cu 50 la sută capacitatea de vaccinare în centrele de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea