Ministrul Educației, Sorin Cȋmpeanu, a anunțat cum se vor desfășura cursurile ȋn noul an școlar.

Sorin Cȋmpeanu: Școala ȋncepe cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare

Astfel, ȋncepând cu data de 13 septembrie, școala va ȋncepe ȋn România cu prezență fizică, pentru toți elevii. Scenariile de funcționare care au existat ȋn precedentul an școlar au fost eliminate.

“Atât cât am în limitele de competență, școala va începe cu prezență fizică pe data de 13 septembrie. Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limitele de competență, pe condițiile de școli, pe faptul că în școli au fost respectate regulile sanitare mai riguros – decât în orice alte locuri – cu excepția unităților sanitare, pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din învățământ cadrelor didactice, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii, pentru toți elevii. Am dreptul să îmi exprim acest optimism”, a declarat, marți, Sorin Cȋmpeanu.

Totuși, șeful de la Ministerul Educației a subliniat că va trebui ținut cont și de evoluția epidemiologică.

“Susțin importanța testării în școli (…) Testarea este o datorie a statului prin DSP și nu a angajatului din sistem”

Sorin Cȋmpeanu a vorbit și despre posibilitatea vaccinării elevilor ȋn cabinetele școlare, pentru care va fi nevoie, totuși, de acceptul părinților pentru fiecare copil ȋn parte.

“Trebuie văzut în ce măsură configurația școlii permite organizarea unor astfel de centre. Am discutat cu Ministerul Sănătății și cu coordonatorul campaniei de vaccinare pentru a realiza în zilele următoare acțiuni de prezentare a importanței procesului de vaccinare”, a spus ministrul Educației, care a adăugat că nu este “adeptul obligativității” atunci când vine vorba despre vaccinare.

“Deși susțin în modul cel mai profund și hotărât importanța vaccinării și avantajele vaccinării ca unic gest care ne poate ajuta să punem capăt acestei pandemii, nu sunt adeptul obligativității.

Susțin importanța testării în școli, cel puțin în cazurile în care apar simptome. În aceste situații, testarea este o datorie a statului prin DSP și nu a angajatului din sistemul de învățământ sau din alt sistem, care prezintă simptome”, a mai declarat, marți, Sorin Cȋmpeanu.

Ministrul Educației: Universitățile iau ȋn calcul organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare

Cât despre centrele de vaccinare, ministrul declara vineri, pentru HotNews.ro, că acestea ar putea fi organizate și la nivelul campusurilor universitare.

“Pentru a susține campania de vaccinare, universitățile iau ȋn calcul organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare. În vederea consolidării siguranței sanitare în școli, dincolo de respectarea tuturor regulilor deja cunoscute și de acțiuni de promovare a importanței și necesității vaccinarii, avem în vedere în discuțiile cu Ministerul Sănătății și CNCAV transformarea unor cabinete medicale din școli ȋn centre de vaccinare destinate elevilor care doresc sa se vaccineze, precum și personalului din ȋnvățământ.

Pentru ca acest lucru să se întâmple începând cu prima parte a lunii septembrie, este necesară identificarea unor soluții cu privire la organizarea fluxurilor in interiorul școlilor, dată fiind necesitatea prezenței unuia dintre părinți pentru fiecare minor vaccinat”, spunea Sorin Cȋmpeanu, săptămâna trecută.

Sursa foto: Capital