Anunțul momentului pentru milioane de români! Se întâmplă peste doar câteva zile. Autoritățile au făcut un anunț extrem de important. S-a aflat cine sunt persoane care vor fi incluse în etapa a doua de vaccinare.

Pesoanele care vor fi vaccinate în etapa a doua

Persoanele care vor fi vaccinate în etapa a doua sunt cele de peste 65 de ani şi cele cu boli cronice, conform anunțului venit de la Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Este vorba despre populaţia la risc, reprezentată de persoanele de peste 65 de ani şi cele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

Te poți vaccina dacă ai aceste boli

Potrivit unui comunicat al CNCAV transmis de către instituție, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria „boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni renale, afecţiuni oncologice, afecţiuni pulmonare, afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecţiuni hepatice moderate/severe, afecţiuni autoimune, imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat, la Digi 24, care sunt românii care intră în cea de-a doua etapă de vaccinare. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-coronavirus, acestea sunt persoanele care vor fi vaccinate în cea de-a doua etapă de vaccinare:

beneficiarii din centrele sociale

persoanele care au peste 65 de ani

persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA

persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

Mai mult decât atât, Valeriu Gheorghiță a precizat cine mai face parte din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale.

“Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, Poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

În plus, Valeriu Gheorghiță a subliniat că pe această listă se află și personalul din mass-media care efectuează reportaje în unitățile medicale.