Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19), a vorbit, miercuri, despre protecţia pe care o au persoanele vaccinate împotriva virusului pe măsură ce se scurge timpul de la data imunizării.

“Scăderea anticorpilor este un fenomen natural”

Medicul militar a dat asigurări că scăderea numărului de anticorpi, ce are loc după ce trece mai mult timp de la vaccinare, nu înseamnă că scade automat şi protecţia împotriva noului coronavirus. El a explicat ce se întâmplă în organism la reîntâlnirea cu SARS-CoV-2.

“Scăderea anticorpilor este un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice tip de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare.

Însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei, pentru că pe de o parte, noi când facem aceste analize obişnuite de laborator, determinăm anticorpii totali împotriva proteinei spike şi nu acei anticorpi neutralizanţi care sunt de fapt importanţi oentru protecţie, pentru neutralizarea virusului.

Avem răspuns imun de tip celular şi mai avem răspuns imun de memorie. Practic, la reîntâlnirea cu agentul, cu microorganismul, în speţă cu virsului SARS CoV-2, organismul nostru produce într-un timp foarte scurt anticorpi”, a spus, miercuri, Valeriu Gheorghiţă pentru postul Antena 3.

“Protecţie de peste 90 la sută faţă de riscul de internare şi de deces”

Varianta Delta a devenit dominantă în multe ţări de pe glob. Totuşi, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că persoanele care se vaccinează sunt foarte bine protejate de riscul de internare sau de deces în faţa acestei variante şi a celorlalte, mai vechi, indiferent de tipul de vaccin, transmite News.ro.

“Persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice şi unii pot să dezvolte, sunt situaţii rare, dar sunt cazuri în care poţi să dezvolţi o formă destul de serioasă de îmbolnăvire.

Datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecţie de peste 90 la sută faţă de riscul de internare şi de deces, indiferent de tipurile de vaccin de care vorbim”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin